Politike

Kodi i ri Penal/ Gjonaj: Brenda vitit e çojmë në Kuvend, do të jetë me standardet e BE-së

VIDEO
Në fjalën e saj Gjonaj ka theksuar se ky kod i ri penal është bërë nga shumë eksperte dhe se janë marrë në konsideratë shumë legjislacione të ngjashme
Featured image of article: Kodi i ri Penal/ Gjonaj: Brenda vitit e çojmë në Kuvend, do të jetë me standardet e BE-së Etilda Gjoni

TIRANE– Kodi i ri Penal është hartuar dhe pritet të dorëzohet në Kuvend, kështu është shprehur Ministrja e Drejtësisë, Etilda Gjonaj.

Ky vendim është thënë nga vetë Gjonaj në konferencën për mediat që zhvilloi paraditen e sotme, ku ka prezantuar projektin e ri. Në fjalën e saj Gjonaj ka theksuar se ky kod i ri penal është bërë nga shumë eksperte dhe se janë marrë në konsideratë shumë legjislacione të ngjashme.

Sistemi i drejtësisë ka pasur nevojë për një ndryshim në kodin penal. Në këtë projekt për kod të ri penal, janë bashkuar shumë ekspertë për të bërë të qëndrueshëm dhe objektiv.Janë marrë në konsideratë shumë legjislacione të ngjashme. Projekti do t’i nënshtrohet një konsultimi të gjerë me grupet e interesit. Projekti për Kodin e ri Penal do t’i nënshtrohet një diskutimi intensiv në muajt tetor-nëntor, pasi qëllimi është që të kemi një kod modern në përputhje me standardet e BE. Synojmë të kemi një Kod Penal të qëndrueshëm ndër vite ”, është shprehur ministrja Gjonaj gjatë prezantimit të projektit të ri të kodit.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Kreu i Magjistraturës, Arben Rakipi ka sqaruar me detaje pikat ku janë ndërhyrë në Kodin Penal. Sipas tij, mbështetur edhe nga ligjet ndërkombëtare, viktima duhet të luajë një rol më aktiv, ku duhet të përballet me akuzuesin, pasi kështu është më e lehtë të arrihet tek drejtësia.

“Është parë në këndështrimin që duhet bërë për të ardhmen e vendit, kriminaliteti është burim parësor për shkaqe sociale. I mundëson të miturve dhe institucioneve një trajtim të veçantë me idenë superiore që interesi i tyre të prevalojë. Një çështje tjetër që mund t’ju paraqisja si një e re që është qëndrimi ynë në raport me viktimën. Viktima të luajë një rol më aktiv lidhur me përmbajtjen e procesit, rritja e rolit të viktimës në procesin Penal, është thelbësore se lidhet me interesin parësor për shkak të dëmeve që ka pësuar dhe vendosja e viktimës përkrah akuzës është ideale për të arritur drejt të drejtës. Është e nevojshme për t’u bërë edhe nga ne. Një çështje tjetër që mund të përmend është trajtimi i personit Juridik. Një e re tjetër është trajtimi penal i personi juridik, apo mënyra e zbatimit të dënimeve plotësuese. Nisur nga rastet kur kriminaliteti goditet në qendër të tij, ne kemi bërë të detyruseshme, dënimet plotësuese që lidhen konfiskimin apo mbylljen e biznesit që vënë aktivitetit në shërbim të krimit. Kemi menduar që konfisikimi i detyrueshëm jo për t’ia lënë në dorë opurtinitetit të gjykatave. Gjykata do të jetë e mbështetur dhe e ndihmuar dhe prokurori qq të jetë të varur nga ligji dhe të pandikuar nga jashtë. Është element bazë i forcimit të pavarësisë së Gjykatës”, tha Rakipi.

(A.B)/Dosja.al

Shto Koment