Opinione

Iniciativa e Rrugës së Brezit, ku është Ballkani?

BRI është një sipërmarrje mbi të cilën janë vendosur shpresa të mëdha. Me qëllim të përmirësimit të lidhjes interkontinentale dhe bashkëpunimit, Kina ka iniciuar BRI dhe e ka mbështetur atë me një fond të parashikuar prej 1.3 trilionë dollarësh.
Featured image of article: Iniciativa e Rrugës së Brezit, ku është Ballkani? Foto ilustruese

Iniciativa e Rrugës së Brezit – BRI është një sipërmarrje mbi të cilën janë vendosur shpresa të mëdha. Me qëllim të përmirësimit të lidhjes interkontinentale dhe bashkëpunimit, Kina ka iniciuar BRI dhe e ka mbështetur atë me një fond të parashikuar prej 1.3 trilionë dollarësh. Pa dyshim, përveç dëshirës për të lidhur kontinentet dhe për të krijuar partnerë të rinj ekonomikë, Kina gjithashtu synon të marrë një rol aktiv në krijimin e rregullave të bashkëpunimit ekonomik midis partnerëve të saj. Rivendosja e marrëdhënieve me vendet në ish-Rrugën e Mëndafshit është padyshim një hap në drejtimin e duhur.

Përveç vendeve përgjatë rrugës së udhëtuar dikur nga Marco Polo, rajoni i BRI mblodhi vende që ai kurrë nuk kishte vendosur. Si shumë vende afrikane, vende nga Gadishulli Arab, madje edhe vende të Amerikës Latine. Lista zyrtare e atyre vendeve të përfshira në BRI ose me të cilët Kina ka nënshkruar marrëveshje në përputhje me këtë projekt nuk ekziston. Në vend të kësaj, ka vlerësime se BRI mbulon rreth 65% të popullsisë së botës.

Ajo që lidh këto vende me Kinën është nevoja për fonde shtesë, veçanërisht për projektet e mëdha dhe një situatë të favorshme nga e cila mund të zgjidhen shumë çështje të brendshme. Nga ana tjetër, Kina dëshiron të imponojë veten si partnerin ekonomik dominues të vendeve që hyjnë në BRI.

Përqendrimi në investimet kapitale në shkallë të gjerë: Që nga themelimi i BRI, sferat e interesit të Kinës mund të lidhen me: zbatimin dhe financimin e projekteve të mëdha investuese dhe zhvillimin e mëtejshëm të marrëdhënieve tregtare me qëllim krijimin e partneriteteve të ngushta me vendet nga të gjitha Rreth botës.

Me rëndësi jetike janë fusha të tilla si infrastruktura, transporti, energjia, logjistika etj.

Sa i përket bashkëpunimit prioritar ndërkombëtar BRI i kushton vëmendje të veçantë politikës së pesë shtyllave kryesore:

-Koordinimi i politikave

-Lidhshmëria infrastrukturore

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

-Tregtisë së lirë

-Ndërtimi i lidhjeve midis institucioneve financiare

-Rritja e lidhjes midis njerëzve

Vendet e Ballkanit janë gjithashtu në hartën e kësaj iniciative gjigante. Vendet e ish Jugosllavisë, si Serbia, Kroacia dhe Mali i Zi, janë të përfshira intensivisht në projekte të financuara nga kompanitë kineze, si përmes BRI dhe iniciativave të tjera. Për vendet e Evropës Qendrore dhe Lindore (CEE), u zhvillua një mekanizëm i quajtur 16 + 1 = 16 CEE + Kina. Përmes këtij mekanizmi, mbahen takime të nivelit të lartë midis përfaqësuesve politikë të vendeve të përfshira, si dhe takimeve B2B dhe rritjes së ndërveprimit biznes-biznes në të dyja anët.

Çdo vit, që nga themelimi i këtij mekanizmi, u mbajtën 16 + 1 samitët, dhe i fundit ishte në Dubrovnik, Kroaci. Me këtë rast u hap një mekanizëm shtesë për lidhjen e ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme nga 16 + 1 vende. Të dy kompanitë tona, Exotrade Rijeka dhe Exotrade Shanghai, morën pjesë në këtë samit dhe paraqitën projekte që janë të pranueshme nga BRI.

Marrë dhe përkthyer nga Exotrade.eu

(a.m/dosja.al)

Shto Koment