Aktualitet

Informacion i rëndësishëm nga “Global Affairs Canada”,  për studentët ndërkombëtarë në Kanada lidhur me situatën e COVID-19.

Divizioni Ndërkombëtar i Edukimit në Kanada ka publikuar një sërë informacionesh dhe udhëzimesh që mund të ndihmojnë studentët ndërkombëtarë. Më poshtë janë të përcaktuara informacionet mbi çështjet që lidhen me lejen e studimit, si dhe kufizimet e udhëtimit dhe përjashtimet që mund të prekin studentët ndërkombëtarë atje, dhe programet e Qeverisë së Kanadasë për të cilat studentët ndërkombëtarë mund të kenë të drejtë.
Featured image of article: Informacion i rëndësishëm nga “Global Affairs Canada”,  për studentët ndërkombëtarë në Kanada lidhur me situatën e COVID-19. Foto ilustruese

KANADA– “Kanadaja vlerëson studentët ndërkombëtarë që kanë zgjedhur të studiojnë në Kanada dhe kontributin që ata japin në institucionet tona arsimore, komunitetet tona dhe vendin tonë. Edhe pse rrethanat e tanishme janë sfiduese, shpresojmë që ju të ndiheni të mbështetur nga institucionet kanadeze pritëse dhe komunitetet në të cilat ju, pavarësisht nëse jeni student i vitit të parë, një student që diplomohet së shpejti, ose një student që po zhvillon vetëm një semestër në universitetet në Kanada.”- thuhet në njoftim.

Individët duhet të lexojnë përmes faqes zyrtare të gjitha informacionet e disponueshme në secilën faqe në internet të qeverisë të listuar dhe të marrin rregullisht informacion nga këto faqe për informacionet më të fundit që lidhen me situatën e krijuar nga koronavirusi.

Postimi i Ambasadës Shqiptare në Kanada

1. Statusi i Emigracionit dhe Udhëtimi

• IRCC ka publikuar informacion të detajuar se si sëmundja koronavirus (COVID-19) po prek migracionin, refugjatët, shtetasit me  nënshtetësi të huaj dhe shërbimet e pasaportave. Më shumë informacion mund të gjeni në vijim në lidhjet IRCC:

• Dy sitet  (1. 2) përfshijnë informacion specifik, pyetje dhe përgjigje që për rastin e Covid-19

(Ndryshimet e përkohshme të politikave të shpallura 7 prill 2020)
Udhëzime në situatat kur statusi i një studenti ka skaduar, ose do të skadojë shumë shpejtë.

Detaje mbi përjashtimet për studentë ndërkombëtarë.

Për studentët ndërkombëtarë posaçërisht:

Studentët ndërkombëtarë që mbeten në Kanada mund të aplikojnë për të rinovuar lejen e tyre të studimit dhe mund të vazhdojnë të studiojnë dhe të punojnë ndërsa rinovimi i lejes të tyre po rinovohet.

Në këtë kohë, studentët ndërkombëtarë që kanë mbajtur një leje të vlefshme studimi të dhënë para 18 marsit të 2020, do të jenë në gjendje të udhëtojnë në Kanada.
Nëse një leje studimi që ka marrë një student ndërkombëtar në ose pas datës 18 mars 2020, ata aktualisht nuk lejohen të udhëtojnë në Kanada.

2. Pranueshmëria për përfitime të financuara nga Qeveria e Kanadasë

•Studentët ndërkombëtarë që plotësojnë kriteret e pranueshmërisë të përcaktuara për programin e Sigurimit të Punësimit (EI), ose programin e ri Kanadez të Përgjigjes së Urgjencës (CERB), mund të kualifikohen për të marrë këto mbështetje financiare. Studentët ndërkombëtarë që janë aktualisht në Kanada, të cilët kanë punuar për një numrër të ulët orësh dhe që plotësojnë nivelin minimal të të ardhurave mund të aplikojnë në këto programe.

Punësimi dhe Zhvillimi Social ka botuar informacione mbi benefitet e Reagimit të Emergjencave në Kanada (CERB) të prezantuar si pjesë e Planit të Reagimit Ekonomik të Qeverisë së Kanadasë. Kjo masë synon që punëtorët në Kanada të ardhurat e të cilëve vijnë nga punësimi ose vetëpunësimi janë ndikuar nga shpërthimi i COVID-19, mund të gjejnë më shumë informacion mund të gjenden këtu.

Punëtorët që nuk janë shtetas kanadezë ose banorë të përhershëm, përfshirë punëtorë të huaj të përkohshëm dhe studentë ndërkombëtarë, mund të kenë të drejtë të marrin ndihma nëse plotësojnë kërkesat e tjera të pranueshmërisë.

Aplikimet për Përfitimin e Reagimit të Emergjencave në Kanada do të pranohen që nga 6 prill. Informacioni se si të përgatiteni për të aplikuar për ndihmë në Reagimin e  Emergjencave në Kanada mund t’i gjeni këtu.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Më shumë informacione mbi Planin e Përgjigjes Ekonomike të Qeverisë së Kanadasë, COVID-19, kliko këtu.

Më shumë informacion nga Punësimi dhe Zhvillimi Social Kanada mbi përfitimet dhe shërbimet e Qeverisë së Kanadasë. (këtu)

3. Informacion për studentët me bursa të financuara nga Qeveria e Kanadasë

• Global Affairs Canada është në kontakt të ngushtë me administratorët e programit të bursave për të identifikuar udhëzimet dhe mbështetjen e kërkuar nga marrësit e bursave. Individët me shqetësime duhet t’u drejtohen institucioneve të tyre pritëse në Kanada si një pikë e parë e kontaktit.

• Afatet e Bursave Ndërkombëtare: GAC ka zgjatur të gjitha afatet e hapura të konkursit të bursave për tre javë. Më shumë informacion mund të gjeni në faqen e internetit EduCanada.ca këtu.

• Studentët ndërkombëtarë që janë aktualisht në Kanada nën një nga Programet e Shkëmbimit të Studentëve, duke përfshirë pjesën hyrëse të Programit të Shkëmbimit të Bursave të Kanadasë-Kinë (CCSEP), kanë mundësinë që të kthehen në vendet e tyre dhe të përfundojnë studimet përmes platformave online (nëse tyre shkolla e tyre e ofron atë mundësi). Nuk do të ketë ndëshkime nëse studentët nuk duan ta bëjnë këtë.

4. Kujdesi shëndetësor, përfshirë shëndetin mendor

Studentët ndërkombëtarë inkurajohen të arrijnë dhe mbesin në kontakt me institucionet e tyre pritëse në Kanada, veçanërisht zyrën e studentëve ndërkombëtarë, dhe ofruesit e tyre të kujdesit shëndetësor për të marrë informacion mbi masat dhe mbështetjet që ekzistojnë për studentët ndërkombëtarë në këtë kohë.

 

5.Strehimi

Studentët ndërkombëtarë që jetojnë në kampus inkurajohen të kontaktojnë dhe të qëndrojnë në komunikim me institucionet e tyre pritëse në Kanada, veçanërisht nw zyrën ndërkombëtare studentore, për të marrë informacion mbi shërbimet e akomodimit dhe masat.

AMC komunikon rregullisht me shoqatat e arsimit kanadez, të cilët përfaqësojnë institucionet arsimore kanadeze në të gjithë vendin. Ne e kuptojmë që shumica e institucioneve arsimore kanadeze i mbajnë konviktet e tyre në kampus të hapur për studentë ndërkombëtarë dhe studentë kanadezë që nuk kanë akomodim tjetër. Në rastet kur akomodimi në kampus nuk është më në dispozicion, institucionet bashkëpunojnë ngushtë me studentë ndërkombëtarë për t’i ndihmuar ata të gjejnë akomodim.

Burimi:  Globalaffariscanada

A.C/Dojsa.al 

Shto Koment