Kulture

Historianët turq në Tiranë: Osmanët, jo pushtues

Historiani ka marrë me vete edhe një pyetësor të cilin pretendon ta shpërndajë në shkollat e Tiranës, për të kuptuar se cili është imazhi i Turqisë dhe osmanëve në librat e historisë.
Featured image of article: Historianët turq në Tiranë: Osmanët, jo pushtues Mehmet Haxhisalihoglu

TIRANË- Kërkesa për rishikimin e teksteve shkollore në Kosovë e Shqipëri, ku flitet për Perandorinë Osmane kërkohet hapur edhe nga historianët turq. I ftuar në konferencën mbi luftërat ballkanike, historiani turk Mehmet Haxhisalihoglu sjell teza provokuese që pritet të hapin debat.

Nën argumentin se shqiptarët kanë qenë drejtuesit kryesorë të administratës osmane, historiani Hxhisalihoglu mohon përdorimin e termit pushtim, pasi sipas tij, vetë shqiptaret kanë drejtuar disa nga vendet kryesore nën batinë e Perandorisë Osmane.  Por historiani nuk mjaftohet me kaq, pasi ai shkon më tej duke mohuar konvertimin e shqiptarëve në myslimanë me forcë. Sipas Haxhisalihoglu, shqiptarët u islamizuan pasi drejtuesit e tyre e kishin më të lehtë për të ruajtura pozitat dhe pronat nëse konvertoheshin.

“Gabimi më i madh i historiografisë tuaj kombëtare është se paraqet Perandorinë Otomane si Perandori turke, por ajo ishte një bashkim etnitetesh. Në administratën e saj kanë shërbyer shumë shqiptarë dhe myslimanët e Shqipërisë kanë luajtur po aq rol sa edhe turqit në Perandorinë Otomane, prandaj shqiptarët kanë po aq përgjegjësi për veprimet e kësaj perandorie”, u shpreh historiani turk Hacisalihoglu.

Historiani ka marrë me vete edhe një pyetësor të cilin pretendon ta shpërndajë në shkollat e Tiranës, për të kuptuar se cili është imazhi i Turqisë dhe osmanëve në librat e historisë.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Sipas tij, ky projekt po realizohet në 15 vende jo vetëm të Ballkanit, dhe nga të dhënat e deri tanishme imazhi i Perandorisë Osmane konsiderohet si negativ në tekstet shkollore. Ndërkaq që dje në konferencë, historianët shqiptarë dhe kosovarë nuk kanë mbajtur qëndrime të qarta lidhur me kërkesat apo pretendimet historianëve turq dhe qeverisë turke. Ndërkohë në konferencë pati edhe polemika mbi ndikimin e Luftërave Ballkanike 1912- 1913 në shtetformimin e vendeve të Ballkanit përfshi Shqipërinë. “Mendoj se formimi i shtetit është shkaktuar nga lufta sepse edhe në anën e Hasan Prishtinës përshembull planifikimet kishin qenë për një autonomi“- u shpreh Konrad Clewing nga Gjermania.

Ndërsa për këtë çështje historiani Ferid Duka u shpreh se: “Shteti shqiptar është produkt i disa faktorëve, i zhvillimeve brenda përbrenda shqiptare, i zhvillimeve ballkanike. Jam plotësisht dakord se në këta faktorë është edhe lufta ballkanike, por edhe kalkulimet gjeopolitike në shkallë evropiane”.

Burimi: academia.edu 

A.C/Dosja.al 

Një Koment në “Historianët turq në Tiranë: Osmanët, jo pushtues

  1. Edhe Shqiptaret jane pergjegjes per cfare kane bere ne Perandorine Osmane?! Nuk ishte pushtim?

Shto Koment