Bota

Harta e rrezikshmërisë globale për 2020/ Libia, Somali dhe Sudani i Jugut në mesin e vendeve më të rrezikshme në botë

Krijuar nga ekspertë të rrezikut global, International SOS, harta rendit sigurinë e vendeve në tre kritere të ndryshme: mjekësore, siguri dhe siguri rrugore.
Featured image of article: Harta e rrezikshmërisë globale për 2020/ Libia, Somali dhe Sudani i Jugut në mesin e vendeve më të rrezikshme në botë Foto ilustruese

Libia, Somalia, Sudani i Jugut dhe Republika Qendrore e Afrikës, dhe Afrika, janë vendet më të rrezikuara, sipas Hartës së Rrezikut.

Për dy kategoritë e para, vendeve u jepet një vlerësim nga pesë, ndërsa siguria në rrugë vlerësohet nga katër bazuar në shkallën e vdekshmërisë për 100,000 njerëz.

Vetëm katër vendet e përmendura shënuan bandën më të ulët të sigurisë për secilën kategori: “shumë të lartë” për rrezikun e udhëtimit mjekësor. “Ekstreme” për rrezikun e sigurisë së udhëtimit, dhe më shumë se 25 për rrezikun e sigurisë rrugore.

Në anën tjetër të spektrit, Islanda, Norvegjia, Finlanda, Danimarka, Zvicra, Luksemburgu, Sllovenia, Andorra dhe Svalbard arritën të gjithë shënimin më të lartë të sigurisë për të tre kriteret.

Mbretëria e Bashkuar shënoi “të ulët” për rrezikun mjekësor dhe vlerësimin më të ulët të vdekshmërisë për sigurinë në rrugë, por u rendit si “i ulët” në vend se “i parëndësishëm” në kategorinë e sigurisë së udhëtimit.

Vende të tjera të vlerësuara si “ekstreme” për rrezikun e sigurisë përfshijnë Mali në Afrikën veriperëndimore dhe Sirinë, Irakun, Jemenin dhe Afganistanin në Lindjen e Mesme.

Venezuela, Haiti, Koreja e Veriut, Siria, Iraku, Afganistani, Jemeni, Eritrea, Burkina Faso, Nigeri, Guinea, Sierra Leone, Liberia, Guinea-Bissau dhe Burundi të gjithë janë vlerësuarr si vendet me rrezikun më të lartë në udhëtim.

SOS International thotë se cakton vlerësimet e tij të rreziqeve mjekësore, duke vlerësuar një sërë rreziqesh shëndetësore, duke përfshirë: barrën e sëmundjes infektive, faktorët mjedisorë, të dhënat e evakuimit mjekësor, të dhënat e traumave në rrugë, standardin e shërbimeve mjekësore urgjente, kujdesin mjekësor ambulant dhe ambulant, etj.

Vlerësimi i rrezikut të sigurisë së udhëtimit vlerëson kërcënimin që u paraqitet udhëtarëve nga dhuna politike (përfshirë terrorizmin, kryengritjen, trazirat me motiv politik dhe luftën); trazira sociale; dhe krim i dhunshëm dhe i imët.

Janë marrë në konsideratë gjithashtu faktorë të tjerë, siç janë qëndrueshmëria e infrastrukturës së transportit, gjendja e marrëdhënieve industriale, efektiviteti i shërbimeve të sigurisë dhe urgjencës dhe ndjeshmëria e vendit ndaj fatkeqësive natyrore.

Harta e Riskut të Udhëtimit u botua së bashku me anketën e Ipsos MORI Business Resilience Trend Watch të më shumë se 1.300 vendimmarrësve të udhëtimit të biznesit.

Rreth 51 përqind e të anketuarve besuan se rreziqet e shëndetit dhe të sigurisë ishin rritur gjatë vitit të kaluar, ndërsa 47 përqind rreziqe të parashikuara, përfshirë kërcënime të sigurisë, trazira civile dhe trazira gjeopolitike,  do të rriten në vitin e ardhshëm.

Vendet me rrezik më të lartë të sigurisë

Libi

Somalia

Sudani i Jugut

Republika Qendrore e Afrikës

Mali

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Siria

Irak

Jemen

Afganistan

Vendet me rrezik më të ulët të sigurisë

Islandë

Norvegji

Finlandë

Danimarkë

Switzerland

Luksemburg

Sllovenia

Andorra

Svalbard

Grenlandë

Burimi: independent

A.C/Dosja.al

Shto Koment