Bota

Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut: Vaksinimi i detyrueshëm është i ligjshëm dhe mund të jetë i nevojshëm

Vendimi erdhi pas përfundimit të një ankese të sjellë në gjykatë nga familjet Çeke në lidhje me vaksinat e detyrueshme për fëmijët.
Featured image of article: Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut: Vaksinimi i detyrueshëm është i ligjshëm dhe mund të jetë i nevojshëm Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut

GJERMANI– Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut (KEDNJ) në Strasburg vendosi sot se vaksinimet e detyrueshme janë të ligjshme dhe mund të jenë të nevojshme në shoqëritë demokratike.

Vendimi erdhi pas përfundimit të një ankese të sjellë në gjykatë nga familjet Çeke në lidhje me vaksinat e detyrueshme për fëmijët.

“Masat mund të konsiderohen si të” nevojshme në një shoqëri demokratike “, lexohej në vendimin e gjykatës.

Megjithëse vendimi nuk merrej drejtpërdrejt me vaksinat Covid-19, ekspertët besojnë se mund të ketë implikime në vaksinimet kundër virusit, veçanërisht midis atyre që kanë deklaruar deri më tani një refuzim për të pranuar goditjen.

Ky gjykim “përforcon mundësinë e një vaksinimi të detyrueshëm në kushtet e epidemisë aktuale COVID-19”, tha për agjensinë e lajmeve AF,P Nicolas Hervieu, një ekspert ligjor i specializuar në KEDNJ.

Për çfarë ishte vendimi i gjykatës?

Vendimi tha që vaksinat e detyrueshme të administruara nga autoritetet shëndetësore Çeke ishin në përputhje me “interesat më të mirë” të fëmijëve.

“Objektivi duhet të jetë që çdo fëmijë të mbrohet kundër sëmundjeve të rënda, përmes vaksinimit ose për shkak të imunitetit të tufës,” shtoi ai.

Gjykata vendosi që politika shëndetësore Çeke nuk ishte në shkelje të Nenit 8 mbi të drejtën për të respektuar jetën private në përputhje me Konventën Evropiane për të Drejtat e Njeriut.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Sipas ligjit Çek, fëmijët duhet të vaksinohen kundër nëntë sëmundjeve duke përfshirë difterinë, tetanozin, kollën e mirë, hepatitin B dhe fruthin.

Çështja u soll në gjykatë nga familjet që ishin gjobitur ose fëmijëve të të cilave u ishte refuzuar hyrja në një çerdhe për mosrespektimin e detyrës së tyre ligjore të vaksinimit.

Një precedent për vaksinimet COVID-19

Vendet në të gjithë Evropën kanë parë një dezinformin në lidhje me pandeminë e koronavirusit Kjo jo vetëm që ka bërë që njerëzit të jenë skeptikë për vetë koronavirusin, por edhe për vaksinat COVID-19.

Anti-vaxxers, njerëzit që refuzojnë të marrin vaksina, ose të vaksinojnë fëmijët e tyre – kanë përhapur teori të ndryshme konspirative rreth përse qeveritë duan të vaksinojnë popullatat e tyre.

Si rezultat, qeveritë mund të luftojnë me pjesë të mëdha të shoqërisë që refuzojnë të vaksinohen, duke e bërë qëllimin e imunitetit të tufës shumë më të vështirë.

Vendimi nga KEDNJ ka vendosur një precedent që vaksinimet e detyrueshme mund të mos bien ndesh me Konventën Evropiane për të Drejtat e Njeriut – por kjo nuk do të thotë që vendet evropiane do të detyrojnë njerëzit të vaksinohen.

Marrë nga DW.

Shto Koment