Aktualitet

Garon për ILD/ Si ka ndryshuar pasuria e ish-Kryeinspektores së KLD-së, Marsida Xhaferllarit (Skeda)

Kandidatja për postin e Inspektorit të Lartë të Drejtësisë, Marsida Xhaferllari do të përballet të hënën me procesin e vetingut. Por si ka ndryshuar pasuria e saj nga viti 2003 deri në fund të vitit 2017?
Featured image of article: Garon për ILD/ Si ka ndryshuar pasuria e ish-Kryeinspektores së KLD-së, Marsida Xhaferllarit (Skeda) Marsida Xhaferllari

Kandidatja për postin e Inspektorit të Lartë të Drejtësisë – organ i ri kushtetues i krijuar si pjesë e reformës në drejtësi, Marsida Xheferllari do të përballet të hënën në orën 11:00 në seancë dëgjimore me gjetjet e hetimit administrativ të Komisionit të Pavarur të Kualifikimit. Trupa gjykuese e KPK-së përbëhet nga komisionerët Firdes Shuli, Etleda Çiftja dhe Roland Ilia.

Xhaferllari e ka filluar karrierën si gjyqtare në Gjykatën e Rrethit Gjyqësor Fier, ku ka shërbyer nga viti 1999 deri në vitin 2007. Në periudhën dhjetor 2007 deri në shtator 2008, ajo ka punuar si këshilltare e Ministrit të Drejtësisë dhe nga shtatori 2008 e deri në janar 2013, si drejtor në Drejtorinë e Kodifikimit si dhe Drejtorinë e Përgjithshme të Çështjeve të Drejtësisë në Ministrin e Drejtësisë. Në vitin 2013 Xhaferllari u emëruar kryeinspektorë në Këshillin e Lartë të Drejtësisë, një post që ajo e ka mbajtur deri zëvendësimin e KLD-së me Këshillin e Lartë Gjyqësor.

Përveç kandidaturës për Inspektorit të Lartë të Drejtësisë, Xhaferllari ka kandiduar gjithashtu për një nga vakancat e hapura për gjyqtar në Gjykatën Kushtetuese.

Analiza e pasurisë është një ndër tre shtyllat e rivlerësimit të kalimtar, së bashku me kontrollin e figurës dhe vlerësimin e aftësive profesionale. Skeda grafike e mëposhtme paraqet ndryshimin e pasurisë së deklaruar të znj.Marsida Xhaferllari nga viti 2003 deri në fund të vitit 2017. 

Ky raport është prodhuar nga BIRN pas administrimit të deklaratave të pasurisë së këtij subjekti nga Inspektoriati i Lartë i Deklarimit dhe Kontrolli të Pasurive dhe Konfliktit të Interesit, ILDKPKI. Ai ka për qëllim bërjen e transparencës mbi pasurinë e gjyqtarëve dhe prokurorëve që i nënshtrohen procesit të vetingut. Pjesë e kësaj analize nuk janë bërë të ardhurat dhe asetet e ish bashkëshortit të subjektit, z. Julian Xheko.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Të dhënat e analizuara nga BIRN tregojnë se në vitin 2003, para fillimit të detyrës gjyqtare në Gjykatën e Fiert, subjekti nuk kishte pasuri. Ndërkohë pasuria e saj e deklaruar në ILKDPKI në 31 dhjetor 2017, kap një vlerë prej 4.2 milionë lekë  duke regjistruar një rritje vjetore prej 302 mijë lekë. Kjo pasurie përbëhet e gjitha nga likuiditete të depozituara në llogari bankare.

Të ardhurat e znj.Xhaferllari në periudhën deklaruese kapin një vlerë prej 25 milionë lekë. Rreth 66 % e këtyre të ardhurave vijnë nga paga për shkak të funksionit, 5.5 % nga mësimdhënia në shkollën ë Magjistraturës dhe në disa institucione private të arsimit të lartë, si dhe 28.6 % nga angazhimi në projekte të shoqërisë civile.

Përveç analizës për rritjen/uljen e pasurisë, strukturën e aseteve dhe të ardhurave, ky raport paraqet dhe kontrollin aritmetik/logjik të deklarimeve të subjektit si dhe “flamujt e kuq’  që identifikohen gjatë kontrollit. Nga 14 deklaratat që iu nënshtruan kontrollit aritmetik/logjik nuk u identifikuan probleme.

Duke qënë se ky raport bazohet në të dhëna statistikore të analizuara nëpërmjet një databaze, ai nuk nxjerr përfundime mbi pasurinë e subjektit nëse ajo mbulohet me burime të ligjshme ose jo, por mëton të informojë publikun mbi pasurinë e deklaruar të zyrtarit publik nëpërmjet një formati të thjeshtë dhe të kuptueshëm grafik.

Marrë nga Reporter

Shto Koment