Ekonomi

Frika për shlyerjen e kredive gjatë pandemisë, bankat ashpërsojnë kushtet

Bankat e nivelit të dytë kanë ashpërsuar kushtet për dhënien e kredive gjatë pandemisë. Shkak është bërë pasiguria dhe frika për shlyerjen e kredive.
Featured image of article: Frika për shlyerjen e kredive gjatë pandemisë, bankat ashpërsojnë kushtet Banka e Shqipërisë

TIRANË -Situata e shkaktuar nga koronavirusi, ka detyruar bankat e nivelit të dytë që të forcojnë kriteret për dhënien e kredive. Për shkak të pasigurisë ekonomike, bankat kanë aplikuar standarte më të shtrënguara për dhënien e kredive përfshi dhe ato për blerje banese.

Ashpërsimi i kritereve u ndikua nga perceptimi i bankave për rrezikun e shtuar dhe perspektiva për shlyerjen e kredive. Sipas një vrojtimi të Bankës së Shqipërisë, edhe kërkesa për marrje kredish nga qytetarët apo bizneset ka pësuar rënie.

Po ashtu kërkesë e ulët u vu re edhe në kreditë për qëllim financim investimedh dhe mbulim nevojash për likuiditet. Ndërkohë kushtet për dhënien e kredisë, pritet që të ashpërsohen në tremujorin e ardhshëm.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Pritet që në tremujorin e ardhshëm, kërkesat për kredi të jenë për likuiditet dhe për pagesa të ndryshme. Kreditë për investime ndërkohë pritet sërish të kenë rënie.

(g.sh./dosja.al)

Shto Koment