Bota

Fjala ‘e virgjër’ hiqet nga certefikata e martesës, festë gratë në Bangladesh! Ndryshon ligji për burrat

Vendimi gjithashtu nënkupton ndryshime për dhëndrin. Në dallim nga gratë, burrat më parë nuk u duhej të zbulonin statusin e tyre, por tani do t'u kërkohet të deklarojnë nëse janë të pamartuar, të divorcuar ose të ve.
Featured image of article: Fjala ‘e virgjër’ hiqet nga certefikata e martesës, festë gratë në Bangladesh! Ndryshon ligji për burrat Foto ilustruese.

BANGLADESH– Gratë në Bangladesh nuk do të kenë më nevojë të thonë nëse janë “të virgjëra” në dokumentet zyrtare të martesës, kështu ka vendosur Gjykata e Lartë. Vendimi është përshëndetur nga grupet e të drejtave të njeriut dhe gjithashtu përfshin ndryshime thelbësore për burrat.

Mbështetësit e të drejtave të grave në Bangladesh festuan të martën një fitore juridike, pasi gjykata e lartë e vendit vendosi kohët e fundit se fjala “e virgjër” duhet të hiqet nga certifikatat e martesës.

Sipas ligjeve aktuale të martesës në vendin me shumicë myslimane në Azinë e Jugut, një nuse kërkohet të deklarojë në certifikatën e martesës nëse ajo është një “kumari”, domethënë e virgjër , e ve, ose e divorcuar.

Aktvendimi është një fitore për grupet e të drejtave të grave që luftuan një betejë ligjore pesë-vjeçare duke sfiduar termin e virgjër si “poshtërues dhe diskriminues”.

Vendimi gjithashtu nënkupton ndryshime për dhëndrit. Në dallim nga gratë, burrat më parë nuk u duhej të zbulonin statusin e tyre, por tani do t’u kërkohet të deklarojnë nëse janë të pamartuar, të divorcuar ose të ve.

Termi i virgjër ishte përdorur në certifikatat e martesës që nga viti 1961, kur Bangladeshi ishte ende pjesë e Pakistanit. Gjykata do të botojë verdiktin e saj të plotë në tetor, me ndryshimet në certifikatat që pritet të hyjnë në fuqi atëherë.

Burimi: DW

(R.L/Dosja.al)

 

Shto Koment