KRYESORET
Bota

EMRAT/ Kush janë salvadorianët që shënjestroi sot SHBA, ministra e ish-zyrtarë

9 Dhjetor 2021, 18:15 Nga DOSJA
EMRAT/ Kush janë salvadorianët që shënjestroi sot SHBA,

SHBA– Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë publikuar listën me emrat e zyrtarëve që janë shpallur sot non-grata. Në faqen zyrtare shihet se thuajse të gjithë janë nga Republika e El Salvador, ministra, zyrtarë që aktualisht mbajnë funksione drejtuese dhe ish-zyrtarë. Një prej tyre është Martha Carolina Recinos De Bernal (Recinos) ishte ‘koka’ e një skeme korrupsioni me shumë ministri, shumë milionë dollarëshe, që përfshinte prokurime të dyshimta në ndërtimin e një spitali. Një tjetër është Manuel Victor Martinez Olivet (Martinez) që u akuzua për përfshirje në akte të ndryshme të përvetësimit, mashtrimit dhe abuzimit të autoritetit gjatë mandatit të tij si Drejtor i Zonës Shëndetësore Santa Rosa brenda Ministrisë së Shëndetit Publik të Guatemalës.

Njoftimi i plotë:

Martha Carolina Recinos De Bernal (Recinos) ishte ‘koka’ e një skeme korrupsioni me shumë ministri, shumë milionë dollarëshe, që përfshinte prokurime të dyshimta në ndërtimin e një spitali, përveç udhëzimeve të ministrave të ndryshëm të qeverisë për të autorizuar disa blerje të dyshimta të lidhura me pandeminë, duke përfshirë miliona dollarë maska ​​​​kirurgjikale dhe miliona të tjera në fustane spitalore nga kompani që nuk kanë lidhje të dukshme me kujdesin shëndetësor ose industritë prodhuese. Që nga vera e vitit 2021, zyrtarët salvadoranë dhanë miliona dollarë në kontrata të fryra në lidhje me përgjigjen e qeverisë ndaj pandemisë COVID-19, e cila nga ana tjetër lejoi ryshfete për zyrtarët e qeverisë Salvadorase dhe disa nga këshilltarët e Presidentit Bukele. Në lidhje me këtë, zyrtarë të administratës së Bukeles, duke përfshirë shefin e kabinetit Recinos , thuhet se u rishitur, dhuroi pajisje mbrojtëse personale dhe ndihmë të tjera mjekësore me çmime të konsiderueshme për përfitimin e tyre personal.

Për më tepër, Recinos drejtoi gjithashtu një skemë korrupsioni në të cilën shporta ushqimore të blera nga qeveria të destinuara për lehtësimin e COVID-19 u devijuan për përdorimin e kandidatëve specifikë të Nuevas Ideas për të mbledhur mbështetje në zgjedhjet komunale dhe legjislative të shkurtit 2021. Në vend që të shpërndaheshin artikujt si shërbim nga qeveria, shportat ushqimore u përdorën për të marrë vota dhe mbështetje përpara zgjedhjeve.

Recinos është caktuar në bazë të OE 13818 për të qenë një person i huaj që është një zyrtar aktual ose ish-qeveritar, ose person që vepron për ose në emër të një zyrtari të tillë, i cili është përgjegjës ose bashkëpunëtor në, ose ka përfshirë drejtpërdrejt ose tërthorazi, korrupsionin. , duke përfshirë shpërdorimin e aseteve shtetërore, shpronësimin e aseteve private për përfitime personale, korrupsionin në lidhje me kontratat qeveritare ose nxjerrjen e burimeve natyrore, ose ryshfet.

Në mars 2021, Manuel Victor Martinez Olivet ( Martinez ) u akuzua për përfshirje në akte të ndryshme të përvetësimit, mashtrimit dhe abuzimit të autoritetit gjatë mandatit të tij si Drejtor i Zonës Shëndetësore Santa Rosa brenda Ministrisë së Shëndetit Publik të Guatemalës. Autoritetet e Guatemalës fillimisht filluan hetimet e tyre mbi aktivitetet e Martinezit pas raportimeve të shtypit që pretendonin se Martinez favorizonte kompani të lidhura me familjen e tij dhe u jepte atyre kontrata drejtpërdrejt pa kaluar në procesin e tenderit publik, duke anashkaluar procesin e rregullt të prokurimit.

Martinez është caktuar në bazë të OE 13818 për të qenë një person i huaj i cili është një zyrtar aktual ose ish-qeveritar, ose person që vepron për ose në emër të një zyrtari të tillë, i cili është përgjegjës ose bashkëpunëtor në, ose ka përfshirë drejtpërdrejt ose tërthorazi, korrupsionin. , duke përfshirë shpërdorimin e pasurive shtetërore, shpronësimin e aseteve private për përfitime personale, korrupsionin në lidhje me kontratat qeveritare ose nxjerrjen e burimeve natyrore, ose ryshfet.

OFAC caktoi ARC Resources Corporation Limited ( ARC Resources ) dhe winners Construction Company Limited ( Fituesit ) për të qenë në pronësi ose kontrolluar nga Benjamin Bol Mel (Bol Mel), një individ i përfshirë në Aneksin e EO 13818 në dhjetor 2017. Bol Mel më parë mbikëqyrte ABMC Thai-South Sudan Construction Company Limited (ABMC), së cilës iu dhanë kontrata me vlerë dhjetëra milionë dollarë nga Qeveria e Sudanit të Jugut (GoSS) dhe dyshohet se mori trajtim preferencial nga zyrtarë të nivelit të lartë të GoSS në një proces jo konkurrues për zgjedhjen e ABMC për të kryer punime rrugore në të gjithë Sudanin e Jugut. ARC Resources është i lidhur me ABMC dhe është përdorur nga anëtarë të lartë të GoSS për pastrimin e parave. te dyjaARC Resources dhe ëinners janë përdorur për të shmangur sanksionet dhe kufizimet e udhëtimit në Bol Mel dhe u janë dhënë kontrata jokonkurruese dhe të konsiderueshme të mbështetura nga nafta nga GoSS për ndërtimin e rrugëve.

Burimet dhe Fituesit e ARC –  përcaktohen në bazë të OE 13818 për të qenë në pronësi ose kontrolluar, drejtpërdrejt ose tërthorazi, nga Bol Mel, një person prona dhe interesat e të cilit në pronë janë të bllokuara në përputhje me OE 13818.

Princi Yormie Johnson ( Johnson ) është një ish-komandant lufte dhe anëtar aktual i Senatit Liberian. Ai është ish-kryetar i Komisionit të Senatit për Sigurinë Kombëtare, Mbrojtjen, Inteligjencën dhe Çështjet e Veteranëve. Në vitin 1990, ai ishte përgjegjës për vrasjen e ish-presidentit të Liberisë, Samuel Doe, dhe Johnson përmendet në Raportin e së Vërtetës dhe Pajtimit të Liberisë se ka kryer mizori gjatë luftës së parë civile të vendit.

Si senator, Johnson ka qenë i përfshirë në financimin e pagesës për lojë me ministritë dhe organizatat qeveritare për pasurimin personal. Si pjesë e skemës, pas marrjes së fondeve nga Qeveria e Liberisë (GOL), ministritë dhe organizatat qeveritare të përfshira pastrojnë një pjesë të fondeve për t’u kthyer tek pjesëmarrësit e përfshirë. Skema e financimit pay-for-play përfshin miliona dollarë amerikanë. Përveç kësaj, Johnson merr një pagë të pamerituar nga GOL si një “burim” i inteligjencës me rrogë, por ai nuk ofron asnjë formë të raportimit të inteligjencës në GOL; Johnson thuhet se paguhet për të ruajtur stabilitetin e brendshëm. Johnson ka ofruar gjithashtu shitjen e votave në zgjedhjet e shumta të Liberisë në këmbim të parave.

Johnson është caktuar në bazë të OE 13818 për të qenë një person i huaj që është një zyrtar aktual ose ish-qeveritar, ose një person që vepron për ose në emër të një zyrtari të tillë, i cili është përgjegjës ose bashkëpunëtor në, ose ka përfshirë drejtpërdrejt ose tërthorazi korrupsioni, duke përfshirë shpërdorimin e pasurive shtetërore, shpronësimin e aseteve private për përfitime personale, korrupsionin në lidhje me kontratat qeveritare ose nxjerrjen e burimeve natyrore, ose ryshfet.

Andriy Portnov ( Portnov ), ish Zëvendës Shefi i Administratës Presidenciale të Ukrainës nën ish-presidentin Yanukovych, ka kultivuar lidhje të gjera me aparatin gjyqësor dhe ligjzbatues të Ukrainës nëpërmjet ryshfetit. I njohur gjerësisht si rregullues gjykatash, Portnov u akuzua në mënyrë të besueshme për përdorimin e ndikimit të tij për të blerë akses dhe vendime në gjykatat e Ukrainës dhe për minimin e përpjekjeve për reforma. Që nga viti 2019, Portnov ndërmori hapa për të kontrolluar gjyqësorin ukrainas, për të ndikuar në legjislacionin e lidhur, u përpoq të vendoste zyrtarë besnikë në pozita të larta gjyqësore dhe të blinte vendime gjyqësore. Në mesin e vitit 2019, Portnovu pajtuan me një zyrtar të lartë të qeverisë ukrainase për të formuar institucionet më të larta ligjore të vendit në avantazhin e tyre dhe për të ndikuar në Gjykatën Kushtetuese të Ukrainës. Për më tepër, Portnov është përfshirë në një përpjekje për të ndikuar në Prokurorin e Përgjithshëm të Ukrainës.

Portnov është caktuar në bazë të OE 13818 për të qenë një person i huaj që është një zyrtar aktual ose ish-qeveritar, ose një person që vepron për ose në emër të një zyrtari të tillë, i cili është përgjegjës ose bashkëpunëtor në, ose ka përfshirë drejtpërdrejt ose tërthorazi në korrupsioni, duke përfshirë shpërdorimin e pasurive shtetërore, shpronësimin e aseteve private për përfitime personale, korrupsionin në lidhje me kontratat qeveritare ose nxjerrjen e burimeve natyrore, ose ryshfet.

Për më tepër, OFAC caktoi fondin Andriy Portnov në përputhje me OE 13818 si pronësi ose kontrollim nga Portnov .

Leopoldino Fragoso do Nascimento ( Nascimento ) dhe Manuel Helder Vieira Dias Junior ( Dias Junior ) janë ish-zyrtarë të qeverisë që vodhën miliarda dollarë nga qeveria e Angolës përmes përvetësimit. Nascimento dhe Dias Juniorbashkëpunoi me individë të tjerë angolë dhe Sam Pa të emëruar nga Thesari për të shpërdoruar fondet e destinuara për projektet e zhvillimit të infrastrukturës, duke përfshirë përdorimin e projekteve fantazmë. Pa u caktua më 17 prill 2014 për minimin e proceseve dhe institucioneve demokratike në Zimbabve, lehtësimin e korrupsionit publik nga zyrtarët e lartë të Zimbabvesë nëpërmjet marrëveshjeve të paligjshme të diamanteve dhe ofrimin e mbështetjes financiare dhe logjistike për Qeverinë e Zimbabvesë dhe Shtetasit e Përcaktuar Posaçërisht (SDN). Të dy dyshohen gjithashtu se kanë nxjerrë miliona dollarë nga projektet e infrastrukturës në Angolë dhe më pas kanë përdorur pozicionet e tyre në ekonominë e Angolës për t’u mbrojtur nga mundësia e akuzave penale. Si pjesë e një marrëveshjeje për pajisje ushtarake, Dias Junior ndërmjetësoi me një prodhues të vendit të tretë të mbrojtjes një shumë shtesë të madhe parash për zyrtarë të tjerë të lartë të qeverisë Angoleze.

Nascimento dhe Dias Junior janë caktuar në bazë të EO 13818 për të qenë persona të huaj që janë zyrtarë aktualë ose ish-qeveritare, ose persona që veprojnë për ose në emër të një zyrtari të tillë, të cilët janë përgjegjës ose bashkëpunëtorë, ose janë përfshirë drejtpërdrejt ose tërthorazi në korrupsioni, duke përfshirë shpërdorimin e pasurive shtetërore, shpronësimin e aseteve private për përfitime personale, korrupsionin në lidhje me kontratat qeveritare ose nxjerrjen e burimeve natyrore, ose ryshfet.

Për më tepër, OFAC po përcakton gjithashtu katër entitete që janë në pronësi ose të kontrolluara nga Nascimento : Cochan SA , Cochan Holdings LLC , Geni SARL dhe Geni Novas Tecnologias SA .

OFAC po cakton gjithashtu një njësi ekonomike, Baia Consulting Limited ( Baia ), në përputhje me OE 13818 që është në pronësi ose kontrolluar nga Dias Junior , dhe bashkëshortja e tij, Luisa De Fatima Giovetty , për ndihmën materiale, sponsorizimin ose ofrimin financiar, material ose teknologjik. mbështetje për, ose mallra ose shërbime për ose në mbështetje të, Baia .

(F.m/dosja.al)

Cila mendoni se është alternativa më e mirë:

View Results

Sondazh

Poll

Demokratja-Berishës: Ti je i ndershëm, këta të tjerët kanë nga 100 dashnore

Demokratja-Berishës: Ti je i ndershëm, këta të tjerët kanë nga 100 dashnore

Emri i presidentit të ri, Alibeaj flet për firmat: I kam! Në mbledhje sot ishin 26 deputetë

Negociatat për president tek PD, Alibeaj: Nesër pasdite do kemi mbledhje tjetër

17 shoferë “dru” në timon, 27-vjeçari rreh efektivin e Policisë teksa e shoqëronte

A janë arrestimet e Nuredin Dumanit? Kreu i SPAK se "lëshon" PENTITON: Nuk flas dot...

Pse s'janë arrestuar Ervis Martinaj dhe Suel Çela? Kraja dhe Nano: Po i kërkojmë akoma...

Ka dyshime për dekonspirtim?Kreu i SPAK: Jo!Do i shkojmë deri në fund, s'ka rëndësi sa të fortë janë

Cili ka qenë roli i shefit të Krimeve, Palushit? Arben Kraja: Ka shpërduar detyrën!

ZBULOHET emri i aksionit të SPAK, kuptimi! Kush e kishte "plumbin e artë"...

MEGAAKSIONI, Arben Kraja jep DETAJE: Shkatërruam 8 banda, të dhunshëm, paguanin shumë për vrasje

Zgjedhja e Presidentit, Bylykbashi: Alibeaj ka marrë përsipër t’i sigurojë Ramës votat

Shpërthim me tritol në lokalin Radhimë! Ambienti i marrë me qira nga kunati i Çelës

Momenti kur djali i Arben Mërkurit largohet nga vendngjarje, ia vranë të atin para syve

Vrasja në Sukth, dalin pamjet nga vendngjarja

'A ka më deputetë që hetohen?'/ Arben Kraja 'kyç gojën': Nuk jap përgjigje, e thotë ligji

Kreu i SPAK: 80% të rasteve që kemi në dorë, as që e dinë se janë nën hetim

Dosja 184 s'i "shqitet" Ulsi Manjës, Tabaku ia kujton para Arben Krajës, ministri: Kam një merak

PS sulmon SPAK, Balla: Pse s'hetohet Berisha? Tabaku e mbron: Shikoni "non grata-t" tuaja

'41 prokurorë janë shkarkuar'/ Kreu i KLP: Disa janë kërcënuar me jetë, u morën në mbrojtje

Qeveria miraton fond shtesë 160 mln lekësh për federatat sportive dhe sportistët elitarë

Manastirliu: Kemi miratuar financim shtesë për sistemin shëndetësor

Conferencë League! 25 Maji ditë pushimi, s'lejohen makinat, 'mbyllet' Tirana

Procesi i Rindërtimit, Ahmetaj: Do ndërtojmë 167 shkolla, 137 kompani marrin pjesë, program unik

Me kë e ka? Rama: Flet shumëkush për bujqësinë, ose s'kanë lidhje ose s'kuptojnë

Presidenti i ri/ Arrihet akordi! Balla-opozitës: Deri në raundin e tretë propozimet i keni ju

Presidenti i ri/ Balla-opozitës: Deri në raundin e tretë propozimet i keni ju

Basha lë me 'hije' kolegët, Agron Duka frikë të bëjë llogari: Se mos bëj ndonjë gabim?

Duka për presidentin e ri: Ne s'kemi asgjë në dorë, ta provojmë. Mediu: Marrëveshje me "djallin"

Presidenti, Balla sfidon opozitën: Keni 20 emra ju për të propozuar emra? (KUSHTI për Berishën)

Presidenti/ Fatmir Mediu: Nuk kemi më kohë, opozita të vijë me emër, ndryshe proces fals

Presidenti/ Mesila Doda: Le të futemi sa më shpejt në një proces real

Presidenti/ Alibeaj bën SKEMËN: Ne sjellim 4 emra, 2 nga ata zgjidhini ju, negociojmë për 'finalin'

Zgjedhja e Presidentit, Alibeaj: Ai që do ulet atje të mos jetë as i njërit e as i tjetrit

Presidenti/ PD kërkon 4 kandidatura, Balla: Kushtin tuaj nuk e pranojmë

Rama: Mirëseerdhe në grupin e inkriminuarve! U pagëzove me këtë ujin e baltës

Tjetër aksident në Dhërmi, shoferi hidhet nga betonerja për të shpëtuar

Makina tërheq zvarrë 20-vjeçaren tek vizat e bardha në Tiranë

Propozimi për kriteret e presidentit, Alibeaj: Balla e bëri kastile, i thashë flasim tani

Investimet strategjike, PD: Pronat grabiten nga ministrat e zyrtarët e lartë të PS, aksion kriminal

Aksidenti tek rreth-rrotullimi i TEG-ut, s'dihet për viktima

Apeli s'merr vendim për Lefter Kokën! Avokati: S'ka pse të bashkëpunojë me drejtësinë

"17 maji"/ Presidenti Meta kujton takimin Rama-Basha: Dita më e errët pluralizmit politik

Parti tjetër apo rikthim tek LSI, Meta: Gjithmonë në krye të detyrës, dihet kujt i ka hyrë tartakuti

Shkrimi i gazetës austriake për lobimin 700 mijë $ në SHBA, Meta: Mashtrim! Isha me Petritin

Bashkëpunim me Edi Ramën? Meta “s'i mbyll derën” kryeministrit: Kam vetëm një kusht

Rama thirrje SPAK ta hetojë, Meta: Shqipëria më pret, kjo është e vërtetë! Kam armët më të forta

'Derën e ka të hapur'/ Biseda me demokratin, Rama: Ishte i mërzitur, më tha se i kishte ikur partia

Sulmon prokurorët dhe gjyqtarët, Rama: Disa KÇK mbajnë peng procesin e rindërtimit

I vëzhgon të gjithë me radhë! Rama 'sulmon' Veliajn: Mbjell pemë për të dalë në televizor

Dosja-POP/ Dubai Porta Potty!