Politike

Eksperti Kume kundër vendimit të Ligjeve: Heqja e koalicioneve është anti-kushtetuese, ndryshimet bien ndesh me marrëveshjen e 5 qershorit

Kuam u shpreh se nëse do të ishte funksionale Gjykata Kushtetuese do ta hidhte poshtë një nismë të tillë.
Featured image of article: Eksperti Kume kundër vendimit të Ligjeve: Heqja e koalicioneve është anti-kushtetuese, ndryshimet bien ndesh me marrëveshjen e 5 qershorit Kristaq Kume, ish-kreu i KQZ

TIRANË- Në një intervistë për Ora News, eksperti i çështjeve zgjedhore, Kristaq Kume tha se nisma për heqjen e koalicioneve parazgjedhore ëhstë anti-kushtetuese. Kuam u shpreh se nëse do të ishte funksionale Gjykata Kushtetuese do ta hidhte poshtë një nismë të tillë.

Kristaq Kume: Koalicionet parazgjedhore, heqja e tyre për mendimin e tim është një nismë jo kushtetuese. Ne kemi ratifikuar konventën e të drejtave të njeriut dhe konventa të tjera, ku sipas tyre qytetarët kanë të drejtë që të formojnë parti politike dhe të ushtrojnë aktivitetin e tyre politike. Duke qenë se i kemi ratifikuar në këto konventa dhe duke qenë se edhe kushtetuta i parashikon që këto konventa të respektohen.

Nëse do të kishim funksionale Gjykatën Kushtetuese, jam i prirur të mendoj se do të ishte shumë probabël që të hidhej si anti kushtetuese një nisëm e tillë. Ndërsa, ndryshimet e tjera nuk i shoh në kundërshtim me kushtetutën tonë.

Palët kanë rënë dakord që ta realizojnë ndryshimin në legjislacion në kuadër të dy ndryshimeve të mëdha: ndryshimin e kodit zgjedhor për të pasqyruar aty rekomandimet e OSBE-ODHIR, dhe ndryshimi i dytë, rregullimi i legjislacionit për të bërë më funksional demokracinë përfaqësuese dhe demokracinë e drejtpërdrejtë. Kjo do të thotë ndryshime në sistemin zgjedhor, në partitë politike dhe në ligjin për referendum. Këto janë dakordësuar edhe në këshillin politik.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Kume shtoi duke thënë se ndryshimet kushtetuese që kërkohen pa miratimin e opozitës bien ndesh me marrëveshjen e 5 qershorit.

Kristaq Kume: Kjo që kërkohet të bëhet sot me ndryshimet kushtetuese, pa përfshirë në të opozitën parlamentare, natyrisht që bien ndesh me marrëveshjen e 5 qershorit. Palët kanë rënë dakord të katërta dhe produkti duhet të kalojë si i tillë pa vënë asnjë kusht tjetër. Këtu unë shoh një zhvillim jo normal të procesit dhe një shmangie të dakordësive të arritura me shumë mundim nga forcat tona politike. Rruga e zgjedhur për mua nuk është ajo e dakordësuara.

(Marrë nga Ora News)

Shto Koment