Editorial

E dinit? … Po zhdukemi!

Inteligjenca është veçanërisht e lidhur me aftësinë për të arritur të njëjtin edukim arsimor me më pak përpjekje. Duke u nisur nga ky studim,  Shqipëria nga ana e zhvillimit ekonomik duhet të ishte më mirë se Serbia dhe në të njëjtin nivel me Kroacinë, por kjo gjë nuk ndodh.
Featured image of article: E dinit? … Po zhdukemi!

Nga Meri Lika

Sot mëngjesi më nisi i trishtuar. Duke lundruar në internet, më doli përpara një libër i vitit 2002 me titull “IQ and the Wealth of Nations” (IQ dhe Pasuria e Kombeve) me autor psikologun Richard Lynn dhe politologun Tatu Vanhanen. Në librin e tyre, këta dy autorë, kanë prezantuar konceptin e IQ së zbatuar për kombet, duke llogaritur IQ e të gjitha shteteve. Ata e vazhduan studimin e tyre në vitin 2006 me një libër të dytë të titulluar “IQ and Global Inequality” (IQ dhe Pabarazia Globale) në të cilin, shkuan më tej, duke argumentuar se ndryshimet kombëtare në mirëqenien sociale dhe prosperitetin ekonomik janë të ndërlidhura me IQ mesatare kombëtare. Sigurisht, ata nuk pretendojnë se inteligjenca është i vetmi faktor në prosperitetin kombëtar, por sigurisht është një faktor i rëndësishëm.

Pas prezantimit të këtij koncepti, pra pas vitit 2002, çdo vit publikohet IQ sipas shteteve.
Për të marrë më shumë informacion në lidhje me këtë studim gjeta disa informacione në faqen World Population Review.

Për vitin 2021 sipas kësaj faqe (https://worldpopulationreview.com/country-rankings/average-iq-by-country) , Shqipëria ndodhet në vendin e 59 me IQ 90. Madje ne shqiptarët paskemi nivel inteligjence më të lartë se serbët dhe jemi në të njëjtin nivel me Kroacinë, Turqinë dhe Bosnjen.

Në studimin e bërë nga Lynn dhe Vanhanen (i cili duhet thënë se është kritikuar shumë por në të njëtën kohë ka pasur edhe shumë mbështetës), dhe nga të dhënat për zhvillimin ekonomik të vendeve duket se ekziston vërtet një lidhje midis IQ të një kombi dhe mirëqenies së tij ekonomike. Një PBB e ulët mund të shkaktojë një IQ të ulët, por edhe një IQ e ulët mund të shkaktojë gjithashtu një PBB të ulët. Le të kujtojmë se një person, ose një komb, nuk është më pak inteligjent për shkak të një niveli më të ulët të arsimimit. IQ nuk ka të bëjë me performancën konkrete; përkundrazi është aftësia për të kuptuar dhe mësuar.

Inteligjenca është veçanërisht e lidhur me aftësinë për të arritur të njëjtin edukim arsimor me më pak përpjekje. Duke u nisur nga ky studim,  Shqipëria nga ana e zhvillimit ekonomik duhet të ishte më mirë se Serbia dhe në të njëjtin nivel me Kroacinë, por kjo gjë nuk ndodh.

Arsyet se përse nuk kemi zhvillim ekonomik si Kroacia apo qoftë edhe si Serbia ne tashmë i dimë të gjithë, fajtor jemi ne sepse lemë politikanët tanë që gjithmonë ta përdorin shtetin për pushtetin dhe jo për shtetin.

Por ajo që m’i dha ditës trishtim, duke parë të dhënat për Shqipërinë në World Population Review ishte fakti se si do të ndryshojë numri i popullsisë për 75 vitet e ardhshme të këtij shekulli.


Në bazë të këtyre të dhënave, popullsia e Shqipërisë nga 2,866,374 banorë që është sot, në vitin 2095 do të shkojë 1,218,363 banorë.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

E tmerrshme! E dhimbshme! PO ZHDUKEMI!

Grafiku i kësaj dhimbjeje më dha një trishtim të jashtëzakonshëm (shpresoj të mos iu japë edhe juve të njëjtën ndjesi).

Atë që nuk e bëri dot as turku, as serbi, as greku e as asnjë nga armiqtë tanë (që nuk kanë qenë të paktë) në shekuj, pra shfarosjen tonë, brenda 100 vjetëve është duke e bërë politika dhe politikanët tanë por, sigurisht , gjithmonë me ndihmën tonë të palëkundur.

Ata po na zhdukin si komb kurse ne i votojmë.

Para se t’hupet kështu Shqypnia,
Me pushkë n’dorë le t’desë trimnia!
Çoniu, shqyptarë, prej gjumit çoniu,
Të gjithë si vllazën n’nji besë shtërngoniu,

E mos shikjoni kisha e xhamia:
Feja e shqyptarit asht shqyptaria!…..

Do ta ndryshoja këtë himn  të Pashko Vasës në:

E mos shikjoni cila është partia:
Feja e shqyptarit asht shqyptaria!…..

Duhet të nxitojmë dhe të reagojmë kundër politikës dhe politikanëve tanë, sepse jemi duke i lënë fëmijët pa atdhe, ku të paktën të mund të kthehen e të kalojnë vitet e pleqërisë./Dosja.al

WordPress › Error

There has been a critical error on your website.

Learn more about debugging in WordPress.