Bota

25 vendet me ushtrinë më të fuqishme në botë,ja ku renditet Irani dhe SHBA

Renditja e Forcave Ushtarake 2019 përqendrohet në më shumë se 55 faktorë për të caktuar një rezultat të Indeksit të Energjisë në 137 vende, duke shtuar Moldavinë këtë vit.
Featured image of article: 25 vendet me ushtrinë më të fuqishme në botë,ja ku renditet Irani dhe SHBA Forcat ushtarake amerikane

TIRANË– SHBA vrau një gjeneral të lartë iranian në një sulm më 3 janar dhe Irani është zotuar se do të marrë përsëri hak. Ky qëndrim vjen pasi SHBA përballent me një konkurrencë në rritje me Rusinë dhe Kinën për mbizotërimin ushtarak.

Por krahasimet kokë më kokë të forcës ushtarake janë të vështira për t’u arritur, kjo është ajo që e bën renditjen vjetore të “Global Firepower “kaq të dukshme.

Renditja e Forcave Ushtarake 2019 përqendrohet në më shumë se 55 faktorë për të caktuar një rezultat të Indeksit të Energjisë në 137 vende, duke shtuar Moldavinë këtë vit.

Renditja vlerëson larminë e armëve të secilit vend dhe i kushton vëmendje të veçantë fuqisë së tyre të disponueshme. Janë marrë në konsideratë edhe gjeografia, aftësia logjistike, burimet natyrore në dispozicion dhe statusi i industrisë lokale.

Fuqitë bërthamore të njohura marrin një shpërblim, por rezervat e tyre bërthamore nuk janë faktuar në rezultat. Vendet e bllokuara nuk janë të vendosura për mungesë të marinës, por vendet me marina ndëshkohen nëse flotave të tyre u mungon diversiteti.

Vendet e NATO-s marrin një shpërblim të vogël, sepse aleanca teorikisht i ndan burimet, por në përgjithësi, lidershipi aktual politik dhe ushtarak i një vendi nuk u mor në konsideratë.

Sipas këtyre kritereve, këto janë 25 ushtarakët më të fuqishëm në botë:

25. Arabia Saudite

Personel ushtarak: 230.000

Forca ajrore: 848

Aeroplanë luftarakë: 244

Tanke: 1.062

Anije: 55

Buxheti i mbrojtjes: 70 miliardë dollarë

24. Polonia

Personel ushtarak:  105.000

Forcat ajrore: 469

Aeroplanë luftarakë: 93

Tanke: 1.100

Anije: 83

Buxheti i mbrojtjes: 9.36 miliardë dollarë

23. Vietnami

Personel ushtarak: 5.482.000

Forcat ajrore: 318

Aeroplanë luftarakë: 108

Tanke: 2.575

Anije: 65

Buxheti i mbrojtjes: 3.36 miliardë dollarë

22. Tajvani

Personel ushtarak: 1.890.000

Forcat ajrore: 837

Aeroplanë luftarakë: 286

Tanke: 1.885

Anije: 87

Buxheti i mbrojtjes: 10.72 miliardë dollarë

21. Kanada

Personel ushtarak: 94.000

Forca ajrore:

Aeroplanë luftarakë: 384

Tanke: 53

Anije: 63

Buxheti i mbrojtjes: 21.2 miliardë dollarë

20. Spanja

Personel ushtarak: 139.500

Forca ajrore: 522

Aeroplanë luftarakë: 136

Tanke: 327

Anije: 46, ku një prej tyre aeroplanmbajtëse

Buxheti i mbrojtjes: 11.6 miliardë dollarë

19. Australia

Personel ushtarak: 79.700

Forca ajrore: 467

Aeroplanë luftarakë: 78

Tanke: 66

Anije: 47 ku dy prej tyre janë aeroplanmbajtëse

Buxheti i mbrojtjes: 26.3 miliardë dollarë

18. Koreja e Veriut

Personel ushtarak: 7,5 milionë

Forca ajrore: 949

Aeroplanë luftarakë: 458

Tanke: 6.075

Anije: 967

Buxheti i mbrojtjes: 7.5 miliardë dollarë

17. Izraeli

Personel ushtarak: 615.000

Forcat ajrore: 595

Aeroplanë luftarakë: 253

Tanke: 2.760

Anije: 65

Buxheti i mbrojtjes: 19.5 miliardë dollarë

16. Indonezia

Personel ushtarak: 800.000

Forcat ajrore: 451

Aeroplanë luftarakë: 41

Tanke: 315

Anije: 221

Buxheti i mbrojtjes: 6.9 miliardë dollarë

15. Pakistani

Personel ushtarak: 1.204.000

Forcat ajrore: 1.342

Aeroplanë luftarakë: 348

Tanke: 2.200

Anije: 197

Buxheti i mbrojtjes: 7 miliardë dollarë

14. Irani

Personel ushtarak: 873.000

Forcat ajrore: 509

Aeroplanë luftarakë: 142

Tanke: 1.634

Anije: 398

Buxheti i mbrojtjes: 6.3 miliardë dollarë

13. Brazili

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Personel ushtarak: 1.674.500

Forcat ajrore: 706

Aeroplanë luftarakë: 43

Tanke: 434

Anije: 110

Buxheti i mbrojtjes: 29,3 miliardë dollarë

12. Egjipti

Personel ushtarak: 920.000

Forcat ajrore: 1.092

Aeroplanë luftarakë: 211

Tanke: 2.160

Anije: 319 ku dy prej tyre janë aeroplanmbajtëse

Buxheti i mbrojtjes: 4.4 miliardë dollarë

11. Italia

Personel ushtarak: 357.000

Forcat ajrore: 831

Aeroplanë luftarakë: 94

Tanke: 200

Anije: 137 ku pesë prej tyre janë aeroplanmbajtëse

Buxheti i mbrojtjes: 29.2 miliardë dollarë

10. Gjermania

Personel ushtarak: 208.641

Forcat ajrore: 613

Aeroplanë luftarakë: 122

Tanke: 900

Anije: 81

Buxheti i mbrojtjes: 49.1 miliardë dollarë

9. Turqia

Personel ushtarak: 735.000

Forcat ajrore: 1.067

Aeroplanë luftarakë: 200

Tanke: 3.200

Anije: 194

Buxheti i mbrojtjes: 8.6 miliardë dollarë

8. Britania e Madhe

Personel ushtarak: 233.000

Forcat ajrore: 811

Aeroplanë luftarakë: 129

Tanke: 331

Anije: 76 ku një është aeroplanmbajtëse

Buxheti i mbrojtjes: 47.5 miliardë dollarë

7. Koreja e Jugut

Personel ushtarak: 5.827.150

Forcat ajrore: 1.614

Aeroplanë luftarakë: 406

Tanke: 1.654

Anije: 166 ku një prej tyre aeroplanmbajtëse

Buxheti i mbrojtjes: 38.3 miliardë dollarë

6. Japonia

Personel ushtarak: 303.157

Forcat ajrore: 1.572

Aeroplanë luftarakë: 297

Tanke: 1.004

Anije: 131 ku 4 prej tyre janë aeroplanmbajtëse

Buxheti i mbrojtjes: 47 miliardë dollarë

5. Franca 

Personel ushtarak: 388.635

Forcat ajrore: 1.248

Aeroplanë luftarakë: 273

Tanke: 406

Anije: 118 ku 4 prej tyre janë aeroplanmbajtëse

Buxheti i mbrojtjes: 40.5 miliardë dollarë

4. India

Personel ushtarak: 3.462.500

Forcat ajrore: 2.082

Aeroplanë luftarakë: 520

Tanke: 4.184

Anije: 295 ku një prej tyre është aeroplanmbajtëse

Buxheti i mbrojtjes: 55.2 miliardë dollarë

3. Kina

Personel ushtarak: 2.693.000

Forcat ajrore: 3.187

Aeroplanë luftarakë: 1.222

Tanke: 13.050

Anije: 714 ku një prej tyre aeroplanmbajtëse

Buxheti i mbrojtjes: 224 miliardë dollarë

2. Rusia

Personel ushtarak: 3.586.128

Forcat ajrore: 4.078

Aeroplanë luftarakë: 869

Tanke: 21.932

Anije: 352

Buxheti i mbrojtjes: 44 miliardë dollarë

Shtetet e Bashkuara të Amerikës

Forcat ushtarake amerikane

Personel ushtarak: 2.141.900

Forcat ajroje: 13.398

Aeroplanë luftarakë: 2.362

Tanke: 6.287

Anije: 415 ku 11 prej tyre janë aeroplanmbajtëse

Buxheti i mbrojtjes: 716 miliardë dollarë

 

Burimi: businessinsider

A.C;E.K/Dosja.al 

Shto Koment