Rajoni

Fluturimet Beograd-Prishtinë, serbët e Kosovës nuk do ta përdorin këtë linjë ajrore

Kjo marrëveshje mund të ketë sjellë përfundimisht diçka pozitive në marrëdhëniet midis Kosovës dhe Serbisë. Por është ende e paqartë dhe mbase thjesht është duke u përdorur nga Donald Trump për përfitimet e tij personale, pasi jemi shumë pranë zgjedhjeve në SHBA.
Featured image of article: Fluturimet Beograd-Prishtinë, serbët e Kosovës nuk do ta përdorin këtë linjë ajrore Flotte_02

PRISHTINË- Nevojat praktike të serbëve të Kosovës duket se kanë mbetur jashtë marrëveshjes së përshëndetur në fluturimet mes Kosovës dhe Serbisë.

“Të dashur pasagjerë, të mirëpritur në fluturimin nga Prishtina për në Beograd, të operuar nga Eurowings. Ju dëshirojmë një fluturim të këndshëm. ”

E njëjta fjali vijon si në shqip ashtu edhe në serbisht. Ky është skenari që ka funksionuar si një timon brejtësi në mendjet e serbëve të Kosovës pasi kemi marrë lajmet për lidhjen e rinovuar ajrore midis Prishtinës dhe Beogradit.

Serbët, pasi kemi marrë lajmet për lidhjen e rinovuar të fluturimit ajror ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit.

Shumë gjëra që lidhen me “një fitore tjetër”, ashtu sikurse e ka quajtur Presidenti i SHBA-së Donald Trump këtë marrëveshje, mbeten ende konfuze dhe të paqarta. E para është, se çfarë dokumentesh do të përdoren për fluturime?

Meqenëse Serbia nuk e njeh Kosovën, ose pasaportat e saj, dhe pasi Kosova merr të njëjtën linjë drejt pasaportave të serbëve të Kosovës të publikuar nga Zyra e Koordinimit në Serbi, lëvizja e njerëzve midis Kosovës dhe Serbisë është rregulluar në bazë të marrëveshjes së integruar të administrimit të kufijve, në Bruksel.

Kjo do të thotë që udhëtarët përdorin ID, jo pasaporta, për të kaluar kufirin. Kreu i Autoritetit të Aviacionit Civil të Kosovës, Eset Berisha, me sa duket ka thënë se e njëjta marrëveshje mund të zbatohet në këtë rast.

Por është gjithashtu e paqartë se kur këto fluturime do të fillojnë të funksionojnë. Përfaqësuesit politikë serbë thonë se duhet të ndodhë sa më shpejt që Kosova të heq taksën 100 përqind që i është vendosur mallrave serbe, por pala kosovare e ka lënë pas dore plotësisht këtë si çështje.

Për më tepër, një pyetje tjetër rreth asaj se si është bërë kjo marrëveshje mbetet akoma nën hije.

Në fund, mbetet një pyetje, çfarë ndikimi do të ketë kjo marrëveshje për serbët e Kosovës, dhe a do të sjellë ajo ndryshime pozitive si projekti i politikanëve serbë?

Le ta imagjinojmë përsëri skenarin ku gjithçka vendoset dhe ne jemi gati për nisje. Kohëzgjatja e parashikuar e një fluturimi nga Prishtina për në Beograd është 25 minuta. Kjo tingëllon perfekte për dikë që jeton në Kosovë. Por a është kaq perfekte për serbët e Kosovës, veçanërisht ata që jetojnë në veri?

Nëse bëjmë një llogaritje të thjeshtë, nuk do të duket aq mirë. Një serbi në veri të Kosovës për të shkuar në Aeroportin e Prishtinës i duhet rreth një orë ose 90 minuta me makinë, në varësi të vendit ku jeton. Jo keq, do të thoshin shumë njerëz. Por duke pasur parasysh që shumica e serbëve në veri kanë targa të veturave të regjistruara sipas sistemit serb në Kosovë, do të thotë se ata nuk mund të udhëtojnë drejt jugut me ta.

Meqenëse nuk ka asnjë mënyrë për të udhëtuar me makinë nga veriu, udhëtimi me autobus mund të duket një mundësi e mirë. Por le ta shqyrtojmë këtë gjithashtu.

Për sa i përket lidhjeve të drejtpërdrejta nga veriu, për momentin ekziston vetëm një linjë autobusi që kalon nga Beogradi në Prishtinë, duke kaluar nëpër tre nga katër komunat serbe në veri, Leposavic, Zvecan dhe Mitrovicën e Veriut.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Kjo linjë është mjaft e re dhe shkon një herë në ditë. Duhen dy orë për të arritur në qendrën e qytetit të Prishtinës.

Shtimi i kohës së pritjes për lidhjen me aeroportin dhe koha e kaluar në aeroport, krijon 5 orë në total.

Kjo është gati e njëjta kohë që duhet të udhëtosh nga veriu i Kosovës për në Beograd me autobus. Edhe nëse orari i autobusëve të Kosovës përputhet me kohën e fluturimit, në fund të ditës, vetëm marrja e një autobusi nga veriu i Kosovës për në Beograd duket shumë më pak e ndërlikuar dhe më lirë.

Mundësia tjetër është të merrni autobusin nga jugu i Mitrovicës për në Prishtinë. Por me shumë mundësi serbët nuk do e bënin këtë gjë, prandaj  dhe do të merrnin një taksi në Prishtinë ose në aeroport. Përsëri, marrja e fluturimit del shumë më shtrenjtë sesa të marrësh një nga autobusët e linjës së përditshme të autobuzëve që lëvizin në çdo dy orë nga veriu i Kosovës drejt Beogradit.

Sidoqoftë, serbët e Kosovës kanë reaguar mjaft pozitivisht për këtë “marrëveshje historike”. Do të thoshin më mirë të bashkëpunoni sesa të luftoni. Por kur të pyesni nëse ata do të përdornin fluturimet, përgjigjja do të jetë kryesisht negative.

Çështjet teknike, përfshirë udhëtimin në aeroport, mungesën e lidhjeve, frikën e udhëtimit në jug, dokumentet … të gjitha këto janë vetëm disa gjëra që janë ende të paqarta për serbët e Kosovës.

Ata mund ta perceptojnë këtë marrëveshje midis Beogradit dhe Prishtinës në terma pozitivë, por duket se ata ende do t’i mbajnë gjërat ashtu siç janë, me pesë ose gjashtë orë udhëtim me autobus, dhe pa u  shqetësuar për ndryshime.

Prandaj, nëse kjo lidhje e rinovuar do të përfitojë nga serbët në veriun e Kosovës, siç thonë politikanët serbë, është një pikë e keqe. “Ndoshta në të ardhmen”, siç thonë disa prej tyre, por jo tani.

Fluturimi nga Prishtina për në Beograd mund të shërbejë për një klasë të privilegjuar në mesin e të gjithë qytetarëve, por jo shumicës që me shumë gjasa do të marrë sërish autobusin për arsye ekonomike.

Kjo marrëveshje mund të ketë sjellë përfundimisht diçka pozitive në marrëdhëniet midis Kosovës dhe Serbisë. Por është ende e paqartë dhe mbase thjesht është duke u përdorur nga Donald Trump për përfitimet e tij personale, pasi jemi shumë pranë zgjedhjeve në SHBA.

*Nevena Radosavljevic është një gazetare dhe aktiviste e pavarur në ndërtimin e paqes dhe transformimin e konflikteve nga Leposavic. Mendimet e shprehura janë ato të autores dhe nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht pikëpamjet e BIRN.

Burimi: balkaninsight

A.C/Dosja.al 

Shto Koment