Bota

Marrëveshja e Gjelbër Europiane do të kushtojë 1 trilion euro dhe 100 miliardë të tjera do të shkojnë për Poloninë që abstenoi

Ursula von der Leyen, hap pas hapi po bën reale  planet e saj brenda muajit janar, ku Komisioni Europian planifikon të shpjegojë se si sesi do të financohet e ashtuquajtura Marrëveshja e Gjelbër Europiane, duke paraqitur planet me mbi 100 trilion euro. Brenda këtyre planeve do të  ketë shumë mbështetje edhe për vendet që do të ndikohen nga tranzicioni i energjisë europiane.
Featured image of article: Marrëveshja e Gjelbër Europiane do të kushtojë 1 trilion euro dhe 100 miliardë të tjera do të shkojnë për Poloninë që abstenoi Miniera historike e qymyrit "Guido", Poloni.

Komisioni konfirmoi të hënën e 16 dhjetorit se aktualisht është në procesin e përpilimit të propozimit të tij për Mekanizmin e Tranzicionit me 100 trilion euro.

“Liderët e BE-së kanë udhëzuar Komisionin të punojë në financimin që do të jetë i    nevojshëm për të mbështetur kalimin drejt neutralitetit të klimës deri në vitin 2050”,- tha Dana Spinant, nënkryetarja e ekzekutivit të BE-së.

“Puna po kalon për të hartuar se si do të hartohet saktësisht, përfshirë sasinë e fondeve private dhe publike të disponueshme në bazë të skemës së re,”- shtoi Vivian Loonela, zëdhënësja e mjedisit të Komisionit të BE-së.

Udhëheqësit nga 28 vendet anëtare të BE miratuan Marrëveshjen e Gjelbër Evropiane të Komisionit në një samit javën e kaluar.

Por, Polonia abstenoi, duke thënë se kishte nevojë për më shumë qartësi në burimet e reja të financimit në dispozicion për rajone që pritet të jenë më të prekurit nga kalimi në emetimet neto-zero.

“Fatkeqësisht, Këshilli Evropian dhe propozimi i Marrëveshjes së Gjelbër nuk na dhanë asnjë garanci në lidhje me këtë,” tha Magda Smokoëska, nga Shoqata e Energjisë Elektrike Polake (PKEE).

Fondi për tranzicionin e drejtë është vetëm një pjesë e një programi të madh investimesh për mbrojtjen e klimës, të cilin Nënkryetarët e Komisionit të BE-së Frans Timmermans dhe Valdis Dombrovskis dëshirojnë të paraqesin të martën. Zyrtarët e lartë dëshirojnë të mobilizojnë një trilion euro ose 1.000 miliardë euro për mbrojtjen e klimës në dhjetë vitet e ardhshme.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

“Të paktën 25% e buxhetit të BE-së i është kushtuar luftës kundër ndryshimit të klimës dhe 30% e të gjitha programeve të mbështetjes së investimeve të BE-së nën BE Invest janë rezervuar për qëllime të klimës,”-u shpreh  Dombrovskis

Ndër të tjera, Banka Europiane e Investimeve do të dyfishojë pjesën e saj të kredive të lidhura me klimën në 50% deri në vitin 2025. Aktualisht po jep një të katërtën e kredive të saj për investime të lidhura me klimën. Europa do të ketë nevojë për investime të rëndësishme për tranzicionin e gjelbër.

“Do të na duhen të paktën 260 miliardë euro në investime shtesë çdo vit vetëm për të përmbushur objektivat tona aktuale të emetimeve 2030.”- ka deklaruar Dombrovskis.

Burimi: euractiv

A.C;E.K/Dosja.al

Shto Koment