Diaspora

23 vite nga mbrojtja dhe vlerësimi i kulturës, të pakicës arbëreshe në Molise të Italisë

Ligji rajonal i Molises është dëshmues i përpjekjeve të arberësheve të këtij komuniteti për ta përfshirë brenda suazave ligjore trashëgiminë e tyre shpirtërore e kulturore.
Featured image of article: 23 vite nga mbrojtja dhe vlerësimi i kulturës, të pakicës arbëreshe në Molise të Italisë Foto ilustruese

MOLISE– Si sot 23 vite më parë, më 14 maj të vitit 1997, u njoh ligji rajonal në komunën e Molises, me nr. 15: “Për mbrojtjen dhe vlerësimin e kulturës patrimoniale të pakicës gjuhësore arbëreshe në Molise”. Ky fakt, përcillet në studimin e autorit gjerman Gerhard Stickel, i cili është njëherësh edhe drejtues i Institutit për Gjuhën Gjermane-Leibniz.

Ligji rajonal i Molises është dëshmues i përpjekjeve të arberësheve të këtij komuniteti për ta përfshirë brenda suazave ligjore trashëgiminë e tyre shpirtërore e kulturore.

Ky ligj rajonal i ka paraprirë  Ligjit nr. 482, datë 15.12.1999, i cili mbron minoritetet historike e gjuhësore në Itali. Ai promovon dhe nxit forcimin e gjuhëve dhe kulturave minoritare, përfshirë ato shqiptare.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Diversiteti gjuhësor evropian shkon përtej gjuhëve zyrtare kombëtare të 27 vendeve anëtare aktuale të Bashkimit Evropian. Në çdo vend, disa gjuhë të grupeve më të vogla ose më të mëdha të folësve përdoren përveç gjuhës zyrtare ose gjuhëve të popullatës shumicë. Këto gjuhë janë gjuhë autoktone që janë përdorur për një kohë të gjatë në vendin e veçantë, si dhe gjuhë ndarëse të grupeve të ndryshme të migrantëve dhe pasardhësve të tyre. Marrëdhëniet ndonjëherë të komplikuara midis gjuhëve nacionale, rajonale dhe pakicave brenda vendeve të ndryshme diskutohen në këtë vëllim. Përveç raporteve për disa vende, kushtet e përgjithshme sociolinguistike dhe ligjore janë trajtuar me kontribute të përgjithshme. Për më tepër, Deklarata e Dublinit për marrëdhëniet midis gjuhëve zyrtare dhe gjuhëve rajonale dhe pakicave në Evropë është paraqitur në 24 gjuhë.

Burimi: books.google.al

A.C/Dosja.al 

Etiketa:

Shto Koment