Politike

Digjen parashikimet për Gjykatën Kushtetuese, s’do të funksionojë as në Shtator

Vlefshmëria e zgjedhjeve të 30 qershorit, shkarkimi i Presidentit të Republikës, apo ligji për ndërtimin e teatrit të ri kombëtar, janë çështje që do ta marrin përgjigjen shumë vonë.
Featured image of article: Digjen parashikimet për Gjykatën Kushtetuese, s’do të funksionojë as në Shtator Gjykata Kushtetuese

Parashikimet e politikës për një Gjykatë Kushtetuese funksionale në shtator, rrëzohen. Edhe pse kjo gjykatë mund të ketë 4 anëtarët e parë të rinj të saj, ajo nuk mund të shqyrtojë çështje të nxehta si vlefshmëria e 30 qershorit, shkarkimi i presidentit apo ligji i teatrit kombëtar, pasi për këtë duhen 6 gjyqtarë.

“Gjykata Kushtetuese mund të ketë në Shtator 4 anëtarët e parë të saj, por, pas skualifikimit të kandidatëve nga Këshilli i Emërimeve në Drejtësi, duket e vështirë që ajo nuk mund të jetë funksionale për të shqyrtuar çështje të nxehta”.

Vlefshmëria e zgjedhjeve të 30 qershorit, shkarkimi i Presidentit të Republikës, apo ligji për ndërtimin e teatrit të ri kombëtar, janë çështje që do ta marrin përgjigjen shumë vonë.

Brenda shtatorit siguria e vetme që vjen nga procesi është zgjedhja e 4 anëtarëve të parë të rinj të Gjykatës Kushtetuese: 2 nga Presidenti Ilir Meta dhe 2 nga Kuvendi.

Për këto 4 vakanca ka vetëm 6 kandidatë.

Presidenti i Republikës dhe Kuvendi i Shqipërisë do të koordinohen për të mos përzgjedhur të njëjtët emra, çka do të rrezikonte që procedura të hapej nga e para.

Por ky bashkëpunim ndërinstitucional, nuk e zgjidh ngritjen e Gjykatës Kushtetuese funksionale.

Kjo, pasi, edhe me këto zgjedhje, Gjykata Kushtetuese do të ketë 5 anëtarë abshkë me Vitore Tushën, dhe duhen 6 gjyqtarë për shqyrtimin e çështjeve.

Asnjë shenjë në horizont nuk ka për plotësimin e 5 vankancave të tjera në Gjykatën Kushtetuese. Për 3 vende të lira, propozimet duhet të vijnë nga gjykata e Lartë, e cila ka bërë disa shpallje, por askush nuk ka shprehur interes.

Një vend duhet të plotësohet nga Kuvendi, po të gjitha aplikuesit janë skualifikuar nga Këshilli i Emërimeve në Drejtësi.

Vakanca e fundit duhet të plotësohet nga Presidenti, por filtrin e KED-së e kanë kaluar vetëm 2 nga aplikantët, teksa ligji kërkon minimalisht 3 garues dhe procesi duhet të rihapet.

Në këto kushte, shqiptarët do të presin gjatë për drejtësi, ndërsa politikanët nuk do të marrin dot shpejt përgjigjet e duhura për betejat e tyre publike.

KANDIDATET PER GJYKATEN KUSHTETUESE

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

PRESIDENTI PRESIDENTI KUVENDI KUVENDI

1-Arta Vorpsi 1-Arta vorpsi 1-Arta Vorpsi 1-Arta Vorpsi

2-Besnik Muçi 2-Elsa Toska 2-Besnik Muçi 2-Elsa Toska

3-Elsa Toska 3-Fiona Papajorgji 3-Elsa Toska 3-Fiona Papajorgji

4-Regleta Panajoti 4-Marsida Xhaferllari

KANDIDATET PER GJYKATEN KUSHTETUESE

GJYKATA E LARTE GJYKATA E LARTE GJYKATA E LARTE

Nuk ka kandidate Nuk ka kandidate Nuk ka kandidatë

KANDIDATET PER GJYKATEN KUSHTETUESE

PRESIDENTI KUVENDI

1-Regleta Panajoti Nuk ka kandidatë

2-Besnik Muçi

Marrë nga ABC News Albania 24/7

(k.m/dosja.al)

Një Koment në “Digjen parashikimet për Gjykatën Kushtetuese, s’do të funksionojë as në Shtator

  1. Kur do te mesojne shqiptaret te bejne shtet serioz?! Qysh nga 1912 vetem cudira dhe ‘ekperimente’.

Shto Koment