ArgetimDikur

Dashuria e trazuar e Kafkës me Felice Bauer: S’jam i mirë për martesë…por ty të përkas (LETRAT)

Franzi i ri dhe Felice-ja menjëherë filluan t’i shkruanin letra njëri-tjetrit, letra të cilat kishin një intensitet në rritje me Kafkën shpesh të acaruar - siç ishte Vladimir Nabokov në fillimin e romancës së tij të përjetshme me Vérën.
Featured image of article: Dashuria e trazuar e Kafkës me Felice Bauer: S’jam i mirë për martesë…por ty të përkas (LETRAT) Franc Kafka dhe Felice Bauer

Marrëdhëniet janë ndoshta përvojat tona më të mëdha për të mësuar,” tha një grua e mençur dikur, duke i bërë jehonë shpalljes së paharrueshme të Rilke se dashuria është “mbase më e vështira nga të gjitha detyrat tona ... puna për të cilën të gjitha punët e tjera nuk janë veçse përgatitja.” Kur biem në dashuri , na kërkohet të ngrihemi në detyrë – një tërheqje polarizuese që shtrëngon psikikën në drejtime të kundërta ndërsa dëshirojmë dorëzimin dhe sigurinë në masë të barabartë.

Sikleti i kësaj tërheqje dypalëshe të egër çorientuese është ajo që shtyu 29-vjeçarin e artikuluar Franz Kafkës që t’i dërgonte një letër të bukur dhe zemërthyese Felice Bauer, punonjëse në një kompani diktimi. Felice autori i ri e kishte takuar në shtëpinë e mikut të tij biografit Max Brod në Gusht të vitit 1912. Franzi i ri dhe Felice-ja menjëherë filluan t’i shkruanin letra njëri-tjetrit, letra të cilat kishin një intensitet në rritje me Kafkën shpesh të acaruar – siç ishte Vladimir Nabokov në fillimin e romancës së tij të përjetshme me Vérën.

Gjatë pesë viteve të marrëdhënies së tyre të trazuar, kryesisht epistolare, ata u fejuan dy herë, edhe pse u takuan personalisht vetëm disa herë. Gjatë asaj periudhe, Kafka prodhoi veprën e tij më të rëndësishme, duke përfshirë edhe Metamorfozën. Pesëqind prej letrave të tij mbijetuan dhe u publikuan pas vdekjes.

Në Nëntor të vitit 1912, tre muaj pasi u takua me Felice, Kafka shkruan:

Fräulein Felice!

Tani do t’ju kërkoj një favor, i cili tingëllon mjaft i çmendur, marrë parasysh që jam unë ai që e nisa letrën. Është gjithashtu një test shumë i madh që vendoset një njeri i mirë. Epo nderi është:

Më shkruaj vetëm një herë në javë, në mënyrë që letra jote të arrijë të Dielën – sepse nuk mund t’i duroj letrat e tua të përditshme, nuk jam në gjendje t’i duroj ato. Për shembull, unë i përgjigjem njërës prej letrave tuaja, pastaj shtrihem në shtrat në qetësi të dukshme, por zemra ime rreh në të gjithë trupin tim dhe është e vetëdijshme vetëm për ju. Unë të përkas ty; nuk ka asnjë mënyrë tjetër për ta shprehur atë që ndjej, madje dhe kjo nuk është mjaftueshëm. Për këtë arsye nuk dua të di se çfarë vesh; më ngatërron aq shumë sa nuk mund të merrem me jetën; dhe kjo është arsyeja pse unë nuk dua të di se jeni e dashuruar me mua. Nëse do ta dija, si mund t’ja dilja, duke marrë parasysh budallanë që jamë të ulem në zyrë apo këtu ku jam në shtëpi në vend që të hidhem para një treni  me sytë e mi të mbyllur që dua t’i hap vetëm kur jam me ju.

Qoftë nga racionalizimi vetë-mbrojtës, apo pragmatizmi i thjeshtë – fillimi i tuberkulozit ishte ajo që i dha fund marrëdhënies pesë vjet më vonë. Kafka tregon në mënyrë një arsye fiziologjike, që ngjan një justifikim psikologjik:

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Oh, ekziston një arsye e trishtuar dhe e trishtuar për të mos vepruar kështu. Për ta thënë sa më shkurt: Shëndeti im është i mjaftueshëm vetëm për veten time, jo aq i mirë sa për martesë, e lëre më për prindërima. Megjithatë, kur lexoj letrën tuaj, mendoj se mund të anashkaloj edhe atë që nuk mund të anashkalohet.

Ai rifillon lutjen e tij, e cila duket se drejtohet më shumë tek vetja sesa tek ajo:

Sikur të kisha dërguar me postë letrën e së Shtunës, në të cilën të kërkova që të mos më shkruaje përsëri. O Zot, çfarë më pengoi të dërgoja atë letër? Të gjitha do të ishin mirë. Por a është e mundur një zgjidhje paqësore tani? A do të ndihmonte nëse i shkruajmë njëri-tjetrit vetëm një herë në javë? Jo, nëse vuajtja ime mund të shërohej me mjete të tilla, por nuk do të ishte serioze. Dhe tashmë parashikoj që nuk do të mund të duroj as letrat e së Dielës. Kështu, për të kompensuar mundësinë e humbur të së Shtunës, unë ju pyes se çfarë energjie mbetet për mua në fund të kësaj letre …

Ai mbyllet në modën e vërtetë të Kafka-eske:

Nëse vlerësojmë jetën tonë, le t’i braktisim të gjitha … Unë jam i përgjithmonë i dhënë vetvetes, kjo është ai që jam, dhe kjo është ajo gjë me të cilën duhet të përpiqem të jetoj.

Ka kuptim, sigurisht, për një njeri që shoqëronte kënaqësinë me dhimbjen – thënia e tij e famshme se “një libër duhet të jetë sëpata për detin e ngrirë brenda nesh” – të përjetojë dashuri, njëherësh duke u ngatërruar dhe me ankth.

Por paradoksi i dashurisë është ndoshta i njëjtë me atë të artit, të cilin Jeanette Winterson e cilësoi me kaq elegancë “paradoksin e dorëzimit aktiv” – në mënyrë që secili të shndërrojë veten, duhet ta lejojmë që të na kthejë brenda-jashtë.

Kjo është ajo që Rilke e quajti pretendimin e madh të dashurisë dhe në atë pretendim qëndron shpërblimi i saj i fundit.

Shto Koment