Kuriozitete

Bota drejt fundit prej ndryshimeve klimatike! Në 2050 qytetërimi njerëzor do të shkatërrohet

Ndikimet gjithnjë e më shkatërruese të krizës klimatike, së bashku me mosveprimin për ta trajtuar atë, po e dërgojnë planetin tonë poshtë një rruge të zymtë drejt një bote gjithnjë e më kaotike që mund të tronditë shoqëritë anembanë globit, thonë autorët e raportit.
Featured image of article: Bota drejt fundit prej ndryshimeve klimatike! Në 2050 qytetërimi njerëzor do të shkatërrohet Foto ilustruese.

Qytetërimi njerëzor, siç e dimë mund të ketë hyrë tashmë në dekadat e fundit. Skenarët tepër-konservatorë të klimës nënkuptojnë se ne mund të përballemi me “botën e kaosit të plotë”, thotë analiza e shkruar nga ekzekutivi i karburanteve fosile dhe i mbështetur nga ish-kreu i ushtrisë australiane. Në vitin 2050 qytetërimi njerëzor mund të marrë fund.

Ndikimet gjithnjë e më shkatërruese të krizës klimatike, së bashku me mosveprimin për ta trajtuar atë, po e dërgojnë planetin tonë poshtë një rruge të zymtë drejt një bote gjithnjë e më kaotike që mund të tronditë shoqëritë anembanë globit, thonë autorët e raportit.

Gazeta, e prodhuar nga “Qendra Kombëtare e Zbulimit për Restaurimin e Klimës”, paraqitet nga ish-shefi i Forcave të Mbrojtjes Australiane.

Gazeta argumenton se “ndryshimi i klimës tani përfaqëson një kërcënim ekzistencial afër civilizimit njerëzor”, dhe bën thirrje për një rikalibrim për qeveritë që të reagojnë ndaj skenarëve të parashikuar të klimës, në mënyrë që ata të marrin më seriozisht parashikimet e rasteve më të këqija.

Ajo gjithashtu argumenton se ndikimet e dëmshme ndaj klimës, si rritja e mungesës së ushqimit dhe ujit, do të shërbejnë si një katalizator në paqëndrueshmëritë ekzistuese socio-politike për të përshpejtuar trazirat dhe konfliktet gjatë tre dekadave të ardhshme.

Hulumtimi është shkruar nga David Spratt, drejtori hulumtues i zbulimeve dhe Ian Dunlop, ish-ekzekutiv i industrisë së naftës, gazit dhe industrisë së qymyrit, i cili ka punuar për Royal Dutch Shell dhe ishte kryetar i Shoqatës australiane të qymyrit.

Gazeta e tyre ofron atë që ata thonë është një skenar i mundshëm që ofron “një paraqitje të shkurtër në një botë të kaosit të plotë”.

Bazuar në mungesën e një veprimi kuptimplotë global për të zhdukur me shpejtësi të gjitha emetimet e gazrave serrë brenda dekadës së ardhshme, autorët përshkruajnë një skenar në të cilin emetimet globale mbizotërojnë në vitin 2030.

Akulli i detit do të shkrihej, duke ngrohur oqeanet e mëtejshëm dhe duke ngritur shpejt nivelin e detit. Nuk do të kishte “humbje të përhapur në masë të madhe dhe thatësira në Amerikë në shkallë të gjerë”.

Burimi: INDEPENDENT

(R.L/Dosja.al)

Shto Koment