Psikologji

Bipolariteti, çrregullimi i panjohur po i përhapur në masë në vendin tonë

Nëse ju keni këto lloj simptomash, bisedoni me familjen dhe miqtë tuaj se si ndiheni dhe nëse mundeni konsultoheni me një psikolog ose telefononi qendrën e shëndetit mendor.
Featured image of article: Bipolariteti, çrregullimi i panjohur po i përhapur në masë në vendin tonë
Përditësuar:

TIRANË – Çrregullimet e personalitetit, apo ato mendore janë jo shumë të njohura për shqiptarët.

Nuk është e thënë aspak, që të kesh një çrregullim personaliteti apo mendor, domethënë se je i çmendur.

Shumë njerëz nuk janë të vetëdijshëm për çrregullimin që kanë, dhe mendojnë se asgjë nuk shkon keq me përceptimin e tyre për botën që i rrethon.

Por duke marrë parasysh presionin psikologjik të jetës social-ekonomike me të cilin  të rinjtë dhe jo vetëm, ndeshen përditë në vendin tonë, atëherë dhe numri i këtyre çrregullimeve vjen gjithmonë e duke u përhapur.

Termin bipolar, mund ta keni hasur shpesh por a e dini vërtetë se çfarë nënkupton ai, dhe a jeni ju nje ndër njerëzit  të cilët e kanë këtë çrregullim?

Le t’a zbulojmë së bashku.

Çrregullimi i bipolaritetit, është një çrregullim personaliteti i cili bazohet në luhatjet ekstreme të humorit.

Jeta e një personi bipolar, alternon midis humorit të lartë të lumturisë, dhe rënies në depresion të thellë.

Ky ndryshim mund të ndodhi në harkun kohor të disa ditëve, ose përafërsisht çdo dy javë.

Periudha midis këtyre dy ekstremeve, është dhe periudha e gjendjes normale emocionale, por që për një bipolar, nuk zgjat edhe aq shumë.

Ky çrregullim ka dy kritere baze, që janë Mania dhe Depresioni.

MANIA

Për të shpjeguar fazën e manisë, po citoj fjalët që përdor për ta përshkruar atë, një individ i cili është diagnostikuar me çrregullimin e bipolaritetit.

‘Ndihesha sikur mund të bëja gjithçka që mendoja. Sikur aftësitë e mia janë përtej normales dhe unë mund të arrij çdo gjë që dua, unë jam shumë e fortë dhe e sigurt në vetvete se mund t’ja dalë mbanë dhe asgjë nuk mund të më mposhtë, bota është kaq e bukur dhe unë jam me fat që jam pjesë e saj

Më pas, krejt papritur, po mbytem në depresion. Nuk mund të ngrihem në mëngjes për të shkuar në punë dhe ndjehem sikur jeta ime nuk ia vlen.Nuk kam fuqi dhe motivim as të bëj një dush, dhe çdo gjë më duket kaq e zymtë. Nuk e kuptoj se përse po ndihem kështu kur deri dje isha shumë mirë, por tani nuk dua më të bëj asgjë ‘

Mania është një ndjenjë ekstreme e mirëqenies, energjisë dhe optimizmit – ndiheni në krye të botës. Këto ndjenja, megjithatë, mund të jenë aq intensive sa të mund të humbni kontaktin me realitetin. Ju mund të gjeni veten duke besuar gjëra të çuditshme, duke bërë gjykime të këqija dhe të silleni në mënyra të turpshme, të dëmshme dhe ndonjëherë edhe të rrezikshme. Mania mund ta bëjë të vështirë ose të pamundur të merresh me jetën në një mënyrë efektive. Një periudhë e manisë, nëse nuk trajtohet, mund të shkatërrojë marrëdhëniet dhe punën tuaj.

Në një episod të manisë, mund të ndjeheni:

1- Shumë i lumtur dhe i emocionuar

2- Mund të irritoheni me njerëz të tjerë që nuk ndajnë pikëpamjen tuaj optimiste

3-Plot energji

4-Nuk ju vjen të flini gjumë

5- Plot me ide të reja dhe emocionuese

6 – Ndiheni më të rëndësishëm se zakonisht

Njerëzit e tjerë gjatë këtij episodi mund t’ju vënë re se :

1- Ju jeni duke kërcyer shumë shpejt nga një ide në tjetrën

2-Bërja e planeve  grandioze dhe jorealiste

3-Jeni shumë aktiv dhe lëvizni shumë shpejt

4-Sjellja në një mënyrë të çuditshme

5-Duke folur shumë shpejt  mund të jetë e vështirë për njerëzit e tjerë të kuptojnë se për çfarë po flisni

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

6-Marrja e vendimeve të çuditshme për nxitjen e momentit, ndonjëherë me pasoja shkatërrimtare

7- ju jeni duke harxhuar pa kujdes paratë tuaja

Kur dikush po kalon një episod manie, shpesh ai nuk e kupton që po e kalon atë, por janë njerëzit që e rrethojnë që mund të vënë në dukje sjelljen e tyre të çuditshme.

DEPRESIONI

Ndjenja e trishtimit është diçka që të gjithë e përjetojmë herë pas here. Është një reagim i natyrshëm ndaj humbjeve dhe ngjarjeve të dhimbshme. Me kalimin e kohës, këto ndjenja zhduken. Por për dikë me çrregullim bipolar, një episod depresiv mund të jetë shumë më i rëndë.

Depresioni vazhdon më gjatë dhe e bën të vështirë zgjidhjen e detyrave të përditshme dhe problemeve të jetesës. Një person që përjeton episode depresive ka të ngjarë të ketë simptoma mendore dhe fizike të listuara si më poshtë. Jo të gjithë ata që vuajnë nga depresioni do t’i kenë këto simptoma, pasi keto janë për episodin depresiv të dikujt me çrregullimin bipolar të personalitetit.

Simptomat mendore:

1-Ndjenja konstante e pakënaqësisë

2-Humbja e interesit për gjërat e ndryshme

3-Të paaftë për të shijuar situatat apo momentet

4-Vështirësi në marrjen e vendimeve

5-Ndjeheni tejet të lodhur

6-Ndjeheni të shqetësuar dhe në ankth

7-Humbja e vetëbesimit

8-Ndjeheni të padobishëm, të papërshtatshëm dhe pa shpresë

9- Ndjeheni më të  irrituar se zakonisht

10- Mendime vetëvrasëse

Simptomat fizike:

1-Humbja e oreksit dhe peshës

2- Vështirësi në te fjetur

3-Zgjimi më herët se zakonisht

4-kapsllëk

5-Humbja e interesit për seks

Një njeri me çrregullimin bipolar të personalitetit, mund t’i përjetojë në mënyrë konstante të tërë simptomat e listuara më lartë, dhe të manisë dhe ato depresive, në një hapësirë kohore mjaft të shkurtër, kjo i bën ata konfuzë, dhe aspak të qëdrueshëm.

Ndihma mjekësore siç janë medikamentet mund të ndihmojë shumë në menaxhimin e këtyre luhatjeve ekstreme të humorit, nga një skaj në tjetrin.

Marrja e ndihmës sa më shpejt të jetë e mundur është e rëndësishme për kurimin e bipolaritetit.

Nëse ju keni këto lloj simptomash, bisedoni me familjen dhe miqtë tuaj se si ndiheni dhe nëse mundeni konsultoheni me një psikolog ose telefononi qendrën e shëndetit mendor.

Burimi:HeretoHelp

E.C/Dosja.al

Një Koment në “Bipolariteti, çrregullimi i panjohur po i përhapur në masë në vendin tonë

  1. Ndihem e till shpesh here

Shto Koment