Aktualitet

Artan Fuga letër Ruçit: Denoncoj veprime jodemokratike, arbitrare dhe jotransparente të deputetëve tuaj

Profesori Artan Fuga i ka drejtuar një letër publike, kryeparlamentarit Gramoz Ruçi. Ai denoncon disa deputetë, që sipas tij kanë bërë veprime veprime jodemokratike, arbitrare dhe jotransparente, për Akademinë e Shkencave.
Featured image of article: Artan Fuga letër Ruçit: Denoncoj veprime jodemokratike, arbitrare dhe jotransparente të deputetëve tuaj Artan Fuga dhe Gramoz Ruçi

TIRANË- Profesori dhe akademiku i njohur Artan Fuga, i ka drejtuar një letër publike kryetarit të Kuvendit të Shqipërisë, Gramoz Ruçi. 

Me anë të një postimi në rrjetet sociale, Fuga shprehet se denoncon dorëzimin në Kuvend të një projektligji për Akademinë e Shkencave nga disa deputetë, që sipas tij është bërë në mënyrë jo transparente, arbitrare dhe jo demokratike. 

“Një grup deputetësh të grupit parlamentar të shumicës socialiste, dorëzojnë mbas një iniciative ligjore në Kuvend? një projektligj, i cili pranohet nga shërbimet Tuaja për të hyrë në procedurat e Kuvendit për shqyrtim.

Lidhur me këtë veprim të këtij grupi prej pesëmbëdhjetë deputetësh Ju drejtohem duke denoncuar veprimin e tyre jodemokratik, arbitrar dhe jotransparent”, shkruan Fuga. 

Postimi i plotë: 

Denoncoj veprime jodemokratike, arbitrare dhe jo transparente të deputetëve tuaj! 
——–
Letër publike z. Gramoz Ruçi, 
Kryetar i Kuvendit të Shqipërisë

Për dijeni kryeministrit, z. Edi Rama
——

Zoti Kryetar i Kuvendit të Shqipërisë!

Ju drejtohem si qytetar, si profesor dhe anëtar i Akademisë të Shkencave.

Sikurse e dini, me iniciativë të kryeministrit, pas denoncimeve të brendshme në institucion për degradim të punës të tij, si edhe me vendimin e asamblesë të muajit dhjetor të vitit 2017, Akademia e Shkencave u detyrua të niste një proces reformimi. Qeveria për këtë reformim inciativën ja delegoi Ministrisë të arësimit dhe Akademisë të pareformuar të Shkencave. Me urdhërin e ministres të asaj kohe, në janar 2018 u formua një komision reformimi me në krye z. Skënder Gjinushi. Nga ana ime propozova një platformë ligjore alternative, e cila mbas shumë përpjekjesh, me sugjerim publik të kryeministrit, nisi të merrej në shqyrtim nga Ministria e arësimit sëbashku me projektligjin e përgatitur nga komisioni i Akademisë të pareformuar të Shkencave.

Pikërisht kur ballafaqimi midis dy platformave e kishte sjellë procesin pothuajse në realizimin e tij, dhe Ministria e arësimit po vilte frytet e përpjekjeve për reformim, ndodhi e papritura.

Një grup deputetësh të grupit parlamentar të shumicës socialiste, dorëzojnë mbas një iniciative ligjore në Kuvend? një projektligj, i cili pranohet nga shërbimet Tuaja për të hyrë në procedurat e Kuvendit për shqyrtim.

Lidhur me këtë veprim të këtij grupi prej pesëmbëdhjetë deputetësh Ju drejtohem duke denoncuar veprimin e tyre jodemokratik, arbitrar dhe jotransparent.

Fillimisht ju bëj me dije që ajo që paraqitet si iniciativa e tyre ligjore në fakt nuk është veçse një rrëmbim në Ministrinë e arësimit të tekstit të projektligjit të përgatitur nga komisioni i Akademisë të pareformuar të Shkencave, dhe paraqitje e tij si produkt i këtij grupi deputetësh. Kam shumë arësye të dyshoj që as e kanë lexuar me seriozitetin e duhur çfarë kanë paraqitur përderisa një projektligj që paraqitet si iniciativë ligjore e deputetëve në fjalë qysh në fillim shprehet se është një nismë dhe propozim i qeverisë!!!

Si mund të pranohet nga ana etike dhe proceduriale të paraqitet si iniciativë ligjore e një grupi deputetësh, një projektligj i përgatitur nga një person ose grup tjetër personash?

Më pas, ju bëj me dije që këta deputetë janë treguar fare të papërgjegjshëm për arësye se pretendojnë të ndërmarrin një inciativë ligjore në mënyrë arbitrare dhe pa treguar seriozitetin e duhur në veprimet e tyre. Ku e bazoj këtë?

Si mund të ndërmarrin iniciativën për të përgatur një projektligj për reformimin e një institucioni kaq të rëndësishëm shkencor si Akademia e Shkencave kur nuk kanë bërë paraprakisht a marrë asnjë studim a marrë ndonjë të dhënë për gjendjen në këtë institucion.

Pretendohet se ata kanë qenë dikur pedagogë përpara sesa të bëheshin deputetë!!! Në këtë pikë ka një ngatërrim të statusit të tyre dhe të identitetit të deputetit sepse në këtë rast deputeti ka marrë edhe privilegjin për t’u konsideruar si ekspert meqë dikur ka qenë pedagog!!!

Nuk kanë ardhur asnjë sekondë të vetme në Akademinë e pareformuar të Shkencave për të bërë zyrtarisht dhe sipas procedurave përkatëse një konsultë të vetme me asamblenë e Akademisë të pareformuar të Shkencave apo edhe më gjerë se aq.

Nuk kanë konsultuar zyrtarisht deri në çastin e dorëzimit të atij projektligji asnjë ekspert të pavarur dhe pa konflikt interesi!

Kështu mund të sillen projektligjet për t’u debatuar në komisioànet përkatëse? Unë nuk besoja se ju do ta lejonit këtë farsë!

Pretendohet se në komisionin përkatës do të bëhen debatet dhe korrigjimet përkatëse, por as ky argument nuk e justifikon veprimin e tyre të nxituar dhe nxitur nuk e di nga cilat arësye! Diskutimi në komisione nuk parakupton që një ose disa deputetë të mos kryejnë të gjitha procedurat që iniciativën e tyre ligjore ta mbështesin në një argumentim logjik dhe bazuar në praktika të arsyeshme.

Aq më shumë që më rezulton se asnjeri prej tyre mos gaboj nuk është anëtar i komisionit përkatës të Kuvendit.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Si është e mundur që ky grup deputetësh marrin në Ministrinë e arësimit njerin nga dokumentet, atë të përgatitur nga Akademia e pareformuar e Shkencave dhe injorojnë platformën ligjore alternative që ministria e kishte edhe atë në shqyrtim?

Ju mbase nuk e dini që platforma në fjalë që unë kam përgatitur është marrë në shqyrtim nga Ministria e arësimit pas një rekomandimi publik bërë nga kryeministri i vendit. Pretendohen gjithëfarë naivitetesh, por ju bëj me dije se është krejtësisht arbitrare dhe e padenjë që të merret nje version i kuadrit reformues duke injoruar rivalin e tij. Asnjë takim a konsultë me mua si përfaqësues i kritikës ndaj Akademisë të pareformuar të Shkencave dhe përpilues i platformës alternative të reformimit të saj, marrë në shqyrtim zyrtarisht nga Ministria e arësimit, ky grup deputetësh nuk ka denjuar të ndërmarrë!

Ky është konsultimi me grupet e interesit në procesin e ndërmarrjes të iniciativës ligjore? Kjo është bashkëqeverisja që flitet aq shumë? Kjo është edukata demokratike e deputetëve tanë? Ky është respekti për mendimin ndryshe?

Ata në këtë rast nuk kanë bërë veçse detyrën e postjerit. Por, nuk besoj që kemi luksin të paguajmë me rrogë deputeti dikë që bën detyrën e postjerit!!!

Mbase nuk jeni në dijeni që qeveria kishte ngarkuar Ministrinë e arësimit për të sjellë në qeveri këtë projektligj si kuadër normativ i reformimit të Akademisë të pareformuar të Shkencave. Në çastin kur ky proces po shkonte drejt fundit, pra pikërisht kur pas shumë vonesash procesi po përfundonte, sipas burimeve të vetë ministrisë, ndërhyn grupi i deputetëve tuaj dhe nxjerr krejtësisht jashtë loje Ministrinë e arësimit. Në fakt vetë kryeministrin!

Përse kjo ndërhyrje kaq brutale kur sikurse theksova ministria po shkonte në fund të procesit?

Ka një arësye sigurisht për këtë. Eshtë detyrë e ministres, Besa Shahini, të shpjegojë heshtjen dhe mosveprimin e saj për të kryer detyrën e ngarkuar nga kryeministri, por si dëshmitar i ngjarjes, nuk mund të mos Ju informoj edhe për arbitraritetin e ndërhyrjes të deputetëve tuaj edhe për mefshtësinë e reagimit dhe indiferencën e zonjës Besa Shahini për t’a trajtuar me profesionalizëm dhe pjekuri rastin. Duket sikur ajo hoqi një peshë të rëndë nga vetja!!!

Ju bëj me dije se grupi i deputetëve që gjoja Ju ka paraqitur një iniciativë të tyre ligjore dhe që ka marrë “ok!” për të nisur procedurat, ka injoruar, fyer, marrë nëpër këmbë komunitetin shkencor dhe universitar të vendit. Juve mbase nuk Ju kanë informuar fare ata që e kishin për detyrë ta bënin këtë gjë, që zyrtarisht ministria e arësimit kishte dërguar në të gjitha universitetet dhe qendrat kërkimore të vendit për konsultim si projektplatformën time ashtu edhe projektligjin e Akademisë të pareformuar të Shkencave.

Ministria i ka marrë rezultatet e këtij konsultimi dhe paturpësisht i mban të pabotuara dhe të fshehura! Grupi i deputetëve Tuaj jo vetëm që nuk i ka përfillur, por as ka marrë mundin t’i analizojë. Ju informoj se bëhet fjalë për dhjetra, ndoshta qindra universitarë që përkrahin pikërisht platformën që grupi i deputetëve tuaj injoroi me arrogancë!

E dinë ata se cfarë mendimi kanë dhënë ekspertë të komisionit të BE në Tiranë për dokumentet në fjalë? Duam ne të hyjmë në Europë apo do të vazhdojmë me modele lindore të ish Jugosllavisë?

Zoti Kryetar i Kuvendit!

Unë besoj se Ju nuk i dini këto për të cilat Ju informoj sepse ata që duhet t’a kishin bërë këtë nuk kanë pasur interes t’a bënin! Unë kam dëshirë të besoj kur Ju ndërmerrni hapa elokuente për t’i gjallëruar deputetët dhe ministrat e shumicës tuaj! Unë kam dashur për të patur besim te dëshira Juaj për të qenë i drejtë në këtë histori tridhjetvjeçare! Unë besoj që që ju nuk e konsideroni bashkëqeverisjen që flitet si një fjalë propagandistike!

Por, gjithçka më errësohet kur konstatoj që është dhënë “‘ok” për një projektligj si inciativë deputetësh, e cila nuk është veçse një sipërmarrje jodemokratike, jotransparente, dhe arbitrare, krejtësisht në kundërshtim me atë që ne presim nga Kuvendi i Shqipërisë i paguar nga taksat tona, të cilat i paguaj deri në një!

Unë e di se përse kanë ndodhur të gjitha këto shkelje, por nuk preferoj t’i bëj publike!

Unë kërkoj nga Ju të ndërhyni në mënyrë energjike për ta zbrapsur këtë ngjarje diskredituese për atë grup deputetësh për të mos e njollosur Kuvendin e Shqipërisë sidomos në ditët tona kur ai si rezultat i koniukturave funksionon me parametrat që dihen botërisht. Ta lini Ministrinë e arësimit ta kryejë detyrën e saj për të cilën ka pasur të gjithë mbështetjen time ndonëse e ndodhur sigurisht nën presion ministrja Besa Shaini ka refuzuar të më presi në takim për këtë çështje zyrtare! Kështu sillet një ministre që ka marrë votën tuaj me një akademik? Cfarë bëhet pastaj me mësuesit e thjeshtë, me prindërit dhe me studentët?

Zoti Kryetar i Kuvendit! Mos e lini Akademinë e Shkencave në duart e lojrave që e mbajnë atë në gjendje të mjeruar! Unë si qytetar dhe profesor Ju shpreh bindjen time që sa më përket nuk do të stepem deri në fund për t’a përballur rezistencën e nxitur nga ruajtja e privilegjeve, nga dëshira e verbër për pushtet, nga mefshtësia e drejtueses të Ministrisë të arësimit në këtë proces si edhe nga presionet e valëve të parazitizmit fshehur pas vetëmadhështisë të dikujt apo disave.

Mos lejoni që farsën e Akademisë të pareformuar të Shkencave, që u pasua nga farsa e farsës e komisionit të kësaj akademie të pareformuar, ta plotësojë si farsë e farsës të farsës grupi i deputetëve që vepron në mbikqyrjen Tuaj!

Për verifikimin e gjithçkaje që Ju paraqes në këtë letër publike jam gati të ballafaqohem me drejtuesit e Ministrisë të arësimit dhe grupin e deputetëve tuaj! Madje u kam bërë thirrje të debatojmë publikisht para qytetarëve në një studio televizive. Por, kam marrë si përgjigje vetëm heshtje dhe moskokëçarje!!!

Ju faleminderit!

Me shpresën e një kontakti të drejtpërdrejtë me Ju dhe të reagimt Tuaj,

Me nderime,

Artan Fuga

(B.B/ Dosja.al)

Shto Koment