Ekonomi

AMF do të pezullojë ndarjen e fitimeve të kompanive të sigurimit për 2020

Me vendimin e ri që pritet të merret këtë vit, pritet që kjo masë të kufizohet për dividendët e vitit 2020, siç pati bërë në fillim të këtij viti edhe Banka e Shqipërisë.
Featured image of article: AMF do të pezullojë ndarjen e fitimeve të kompanive të sigurimit për 2020 Foto Ilustruese

TIRANË– Bordi Drejtues i Autoritetit të Mbikëqyrjes Financiare (AMF) pritet të pezullojë shpërndarjen e fitimeve të kompanive të sigurimit për vitin 2020.

Vendimi do të merret në mbledhjen e parashikuar për t’u mbajtur javën e ardhshme. Në prill të vitit të kaluar, Bordi i AMF-së urdhëroi shoqëritë e sigurimit të pezullojnë shpërndarjen e fitimit në formën e dividendëve, të dividendëve të ndërmjetëm ose në formën e pagesave të bazuara në pjesëmarrjen në fitim të anëtarëve të këshillit të administrimit të shoqërisë apo punonjësve të tjerë.

Me vendimin e ri që pritet të merret këtë vit, pritet që kjo masë të kufizohet për dividendët e vitit 2020, siç pati bërë në fillim të këtij viti edhe Banka e Shqipërisë.

Rezultatet finale të zgjedhjeve në kohë reale dhe të përditësuara nga burimi zyrtar KQZ këtë vit do të mund ti ndiqni në Dosja.al. Kliko për të parë platformën.

Treguesit financiarë të tregut të sigurimeve për vitin e plotë financiar 2020 nuk janë ende të disponueshëm. Megjithatë, deri në fund të 9-mujorit performanca financiare e tregut ishte pozitive. Sipas të dhënave të AMF-së, për 9-mujorin 2020 kompanitë e sigurimit të jo-jetës kishin një fitim neto në vlerën e 1.04 miliardë lekëve, me një rënie të lehtë nga niveli prej 1.1 miliardë lekësh i shënuar për të njëjtën periudhë të vitit 2019. Madje, rezultati teknik, që përfshin fitimin vetëm nga aktiviteti sigurues, ishte më i lartë krahasuar me një vit më parë. Megjithë rritjen e ndjeshme të dëmeve për shkak të tërmeteve të vitit 2019, fatura e tyre u pagua kryesisht nga risiguruesit, pa rënduar shumë bilancet e shoqërive shqiptare të sigurimit.

Ndërkohë, për të njëjtën periudhë kompanitë e sigurimit të jetës i kanë zgjeruar fitimet. Sipas të dhënave nga Autoriteti i Mbikëqyrjes Financiare, ato realizuan një fitim neto në vlerën e rreth 160 milionë lekëve. Krahasuar me një vit më parë, fitimi i këtyre kompanive është rritur me 23%.

Tregu i sigurimeve u prek ndjeshëm nga pandemia, sidomos te produktet e lidhrua me lëvizjet ndërkufitare të shtetasve dhe mjeteve. Numri i kontratave të sigurimit pësoi rënie me 29%. Megjithatë, në vlerën e primeve të shkruara bruto rënia ishte ndjeshëm më e kufizuar, me 5.7%. Kjo shpjegohet me faktin që produkte si polica kufitare apo sigurimi i aksidenteve në udhëtim kanë prime sigurimi në vlera modeste, çka jep një ndikim më të vogël në volume. Boshti I tregut të sigurimeve ngelen sigurimet e brendshme motorrike për përgjegjësitë ndaj palëve të treta, produkt që nuk u ndikua shumë nga pandemia./Monitor.

Shto Koment