Bota

Akuzat e Trump për Vjedhje votash, OSBE dhe ODHIR: Pretendime të pabaza, cënojnë besimin tek institucionet

Sipas deklaratës së OSBE-së, asnjë politikan dhe asnjë zyrtar i zgjedhur, nuk duhet të kufizojë të drejtën e njerëzve për të votuar.
Featured image of article: Akuzat e Trump për Vjedhje votash, OSBE dhe ODHIR: Pretendime të pabaza, cënojnë besimin tek institucionet OSCE

SHBA– Vëzhguesit e OSBE (Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë) ka reaguar pas akuzave të Presidentit të SHBA-ve Donald Trump për vjedhjen e votave. Në një shkrim në faqen zyrtare, OSBE- shkruan se këto pretendime të Trump janë të pabazuara dhe kanë shumë mangësi. Sipas OSBE-së, akuzat për vjedhje votash, dëmtojnë besimin e publikut në instistucionet demokratike.

Sipas deklaratës së OSBE-së, asnjë politikan dhe asnjë zyrtar i zgjedhur, nuk duhet të kufizojë të drejtën e njerëzve për të votuar.

Deklarata e plotë

Votimi i djeshëm ishte i vështirë dhe konkurrues me një shkallë të lartë angazhimi nga punonjësit e zgjedhjeve dhe qytetarët përballë pasigurisë së madhe ligjore dhe një mjedisi politik shumë të polarizuar të nxitur nga retorika agresive e fushatës, vëzhguesit ndërkombëtarë në SHBA Zgjedhjet e Përgjithshme. Misioni i vëzhgimit, i kryer së bashku nga Zyra e OSBE-së për Institucionet Demokratike dhe të Drejtat e Njeriut (ODIHR) dhe Asambleja Parlamentare e OSBE-së (OSBE-ja e PA), arriti në përfundimin se zgjedhjet e përgjithshme të 3 nëntorit ishin konkurruese dhe të administruara mirë, pavarësisht nga shumë sfida të shkaktuara nga Covid -19. Në të njëjtën kohë, fushata u karakterizua nga një polarizim politik, që shpesh errësonte debatin politik dhe përfshinte akuza të pabazuara për mashtrim sistematik.

“Askush, asnjë politikan, asnjë zyrtar i zgjedhur, nuk duhet të kufizojë të drejtën e njerëzve për të votuar. Vjen pas një fushate kaq dinamike, duke u siguruar që çdo votë të numërohet është një detyrim themelor për të gjitha degët e qeverisë,”- tha Michael Georg Link, Koordinator Special dhe Drejtues i misionit vëzhgues afatshkurtër të OSBE. “Pretendimet e pabazuara për mangësi sistematike, veçanërisht nga Presidenti në detyrë, përfshirë natën e zgjedhjeve, dëmtojnë besimin e publikut në institucionet demokratike.”

Pandemia COVID-19 ishte një sfidë e madhe për organizimin e zgjedhjeve, por gjithashtu pati një ndikim të rëndësishëm në fushatën zgjedhore. Masat e marra për të siguruar që votuesit ishin në gjendje të hidhnin votën e tyre gjatë proceseve gjyqësore pandemike të nxitura nga interesat partiake, duke ndikuar negativisht në punën e administratës zgjedhore dhe duke hutuar votuesit. Vetë dita e zgjedhjeve ishte paqësore dhe u zhvillua pa trazira dhe frikësime. Masat e sigurisë shëndetësore në përgjithësi u ndoqën.

Kërkesat për identifikimin e votuesve ndikojnë në mënyrë disproporcionale në grupe të caktuara, duke krijuar një pengesë të padrejtë për ata në hedhjen e votave të tyre. Në të njëjtën kohë, rreth 5.2 milion qytetarë janë të hequr nga e drejta për t’u hequr nga një dënim penal, megjithëse rreth gjysma e tyre kanë kryer dënimin e tyre. Këto kufizime të votimit bien ndesh me parimin e votimit universal.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

“E drejta për të votuar dhe për ta llogaritur atë votë është ndër parimet më themelore të demokracisë,” tha Kari Henriksen, Shefi i delegacionit të OSBE të OSBE-së. 

“Ndërsa Shtetet e Bashkuara kanë ndërmarrë hapa të mëdha drejt zgjerimit të ekskluzivitetit, shqetësimet mbeten në lidhje me votimin universal për të rriturit. Pjesëmarrja e grave në politikë është rritur gjithashtu, por duhet t’i kushtohet vëmendje më e madhe kësaj. Në kontekstin e COVID-19 dhe rritjes së votimit përmes postës, unë jam i shqetësuar për përpjekjet për të kufizuar numërimin e votave të hedhura ligjërisht. ”  

Kishte gjithashtu shqetësime në lidhje me financimin e fushatës. Ndërsa kjo rregullohet në nivelin federal me kufijtë e dhurimeve individuale për fushata dhe zbulimin e plotë, rregulloret për shpenzuesit e pavarur të pakufizuar në mënyrë efektive zvogëlojnë transparencën dhe amplifikojnë ndikimin e parave në politikë. Shpenzimet totale vlerësohet të arrijnë 14 miliard dollarë për këto zgjedhje.

Zyrtarët e zgjedhjeve punuan në rrethana të vështira për shkak të pandemisë dhe mjedisit shumë të politizuar që shoqëroi procesin zgjedhor. Ndërsa fondet e emergjencës u shpërndanë për të ndihmuar shtetet të kapërcejnë sfidat e shkaktuara nga pandemia për organizimin e zgjedhjeve, këto ishin të pamjaftueshme për të kapërcyer sfidën shtesë të rritjes masive të regjistrimit online të votuesve dhe votimit postar. Sidoqoftë u vërejt se publiku ishte përgjithësisht i sigurt në punën e administratës zgjedhore në të gjitha nivelet. Misioni ndërkombëtar i vëzhgimit të zgjedhjeve për zgjedhjet e përgjithshme në Shtetet e Bashkuara arriti në 102 vëzhgues nga 39 vende, të përbërë nga 50 ekspertë dhe vëzhgues të vendosur në ODIHR dhe 52 parlamentarë dhe staf nga PA OSBE.

Tashmë dy kandidatët janë në një garë mjaft të ethshme.  Joe Biden ka tashmë 264 vota elektorale, kundrejt Donald Trump që ka vetëm, 214. Demokratit i duhen të paktën tre vota për të kapur minimumin e 270 votave elektorale që e bëjnë atë Presidentin e ardhshëm të SHBA-ve. E ndërsa Trump, do të duhet të fitojë të katër shtetet e mbetura që luajnë rol vendimtar për mandatin e radhës. Nevada, Karolina e Veriut, Pensilvania dhe Georgia, janë të vetmet tek të cilat numërimi s’ka përfunduar ende.

(f.m/dosja.al)

 

Shto Koment