Aktualitet

Akuzat/ Sheshi kallëzon në Prokurori Autoritetin e Dosjeve. Sula: Sipas dokumenteve është ish-sigurims

Prokurori Bujar Sheshi, njëherazi anëtar i KLP, kallëzon Autoritetin e Dosjeve, kryetaren Gentiana Sula dhe anëtarët për kallëzim të rremë dhe shpërdorim detyre. Reagon Sula: Dokumentet janë të vërteta, Sheshi rezulton ish-sigurims.
Featured image of article: Akuzat/ Sheshi kallëzon në Prokurori Autoritetin e Dosjeve. Sula: Sipas dokumenteve është ish-sigurims
Përditësuar:

TIRANË-‘Përplasje’ në distancë mes prokurorit të akuzuar si bashkëpunëtor i Ish-sigurimit të Shtetit dhe drejtoreshës së Autoritetetit për Informimin mbi Dokumentet e Ish-Sigurimit, Gentiana Sula. Prokurori Bujar Sheshi kallëzoi penalisht Autoritetin e Dosjeve, pasi sipas tij, Sula dhe anëtarët e këtij institucioni kanë shpërdorurar detyrën dhe kanë falsifikuar dokumentet. 

Prokurori njoftoi se ka ngritur padi ndaj Autoritetit të Dosjeve, duke pretenduar se janë ngatërruar qëllimisht gjeneralitet dhe se ai asnjëherë nuk ka qenë pjesë e ish-Sigurimit të Shtetit.

Sheshi thotë se në shkresën që i është dërguar prokurorisë më 22 janar të 2019-ës thuhet se prokurori ka qenë ish-bashkëpunëtor i Ish-sigurimit dhe njëherazi pjesë e hetuesisë në Fier.

“Në vendim nuk ka asnjë shpjegim se si Autoriteti ka arritur në konkluzionin që personi i përshkruar në këtë dokument jam pikërisht unë Bujar Sheshi, për të cilin, Prokuroria e Përgjithshme kishte kërkuar informacion, në kushte kur gjeneralitet nuk përputhen dhe për më tepër  kur nuk ka asnjë të dhënë tjetër në lidhje me aktivitetin e këtij personi.”-thuhet në kallëzimin e Sheshit.

Pas këtij kallëzimi reagon për herë të parë publikisht edhe drejtoresha e Autoritetit të Dosjeve. Gentiana Sula thtoë se sipas dokuementeve që ka në dispozicion ky Autoritet, Bujar Sheshi rezulton se ka qenë bashkëpunëtor i Ish-Sigurimit të Shtetit.

 “Jemi të hapur për çdo hetim, procesi ka qenë i drejtë, janë marrë masat, është i dokumentuar mirë. Pretendimi mbi ngatërrimin e gjeneraliteteve? Autoriteti si organ kolegjial ka bërë verifikimet. Personi ka të drejtë e animimit. Nuk ka axhendë politike, do të bëjmë punën kështu sikur po e bëjmë.”-tha Sula.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al
Gentiana Sula, drejtoreshe e Autoritetit te Dosjeve dhe Susanne Schutz, ambasadore e Gjermanise ne Shqiperi

Gjatë një aktiviteti përkrah ambasadores gjermane në Shqipëri, Susanne Schutz, Sula tha se Bujar Sheshi nuk është i vetmi prokuror me problem. Sipas verifikimeve nga 1500 figura rreth 30 prej tyre dalin me probleme.

“Na vjen keq që vendimi ka dalë në shtyp. Për organet e larta të drejtësisë kemi verifikuar rreth 550 figura dhe 4 prej tyre janë gjetur me probleme. Në dokumentet e sigurimit nga 1500 figura rreth 30 janë gjetur me probleme” deklaroi Sula.

Kallëzimi i plotë i Bujar Sheshit:

Unë  kam deklaruar dhe rideklaroj nën përgjegjësinë time ligjore që nuk kam qenë asnjëherë në jetën time as bashkëpunëtor dhe as anëtarë i Ish Sigurimit të Shtetit; Të gjitha faktet e pasqyruara në pikën a) të dispozitivit të vendimit janë të rreme sepse nuk përputhen dukshëm me të dhënat e administruara nga AIDSSH. Në pjesën përshkruese të vendimit është e qartë që në të dhënat e gjetuara apo të administruara  nga AIDSSH janë: “Kartel model 2, nr.8023, me këto të dhëna, Bujar Rasim Shesha, datëlindja 1957, vendlindja Tiranë, arsimi dy të mesme, profesioni nxënës në shkollën e Mesme “Petro Nini Luarasi”, kategoria Inf, pseudonimi, Sektori V, drejtimi Inteligjencë Rini.  Gjeneralitet e mija nuk përputhem, në disa komponentë,  me gjeneralitet e përshkruara në këtë dokument. Në vendim nuk ka asnjë shpjegim se si Autoriteti ka arritur në konkluzionin që personi i përshkruar në këtë dokument jam pikërisht unë Bujar Sheshi, për të cilin, Prokuroria e Përgjithshme kishte kërkuar informacion, në kushte kur gjeneralitet nuk përputhen dhe për më tepër  kur nuk ka asnjë të dhënë tjetër në lidhje me aktivitetin e këtij personi. Asnjë nen i ligjit 45 të vitit 2015,  nuk i ka dhënë të drejtë Autoritetit që të përshtasë të dhënat kryesisht dhe të nxjerrë konkluzione që këto të dhëna i përkasin një personi tjetër, me gjeneralite të ndryshme nga ato të përshkruara në dokumentat e administruara nga AIDSSH-ja.

Edhe konkluzioni i arritur në pikën b) të dispozitivit të vendimit, është i rremë, i ndryshëm nga të dhënat që pasqyrohen në pjesën përshkruese të vendimit si dhe në kundërshtim me ligjin 45/2015 si dhe ligjet e kohës, të cilat normonin mënyrën e funksionit të Hetuesisë. Në këtë pikë të vendimit thuhet që “….figuron të ketë materiale në emër të tij, si anëtar,  në dokumentat e sigurimit të shtetit, me detyrë hetues, në sektorin e Hetuesisë në Degën e Punëve të Brëndëshme të Fierit, që nga viti 1979” . Jam emëruar në datë 12.07.1979 , me detyrën e  hetuesit  në Degën e Punëve të Brëndëshmë të Fierit dhe ky fakt është i pasqyruar qartësisht në jetëshkrimin tim apo në çdo dokument të tjetër që ka të bëjë me kandidimin për Anëtatë të Këshillit të Lartë të Prokurorisë dhe jo vetëm. Në vitin  1974 bazuar në dekretin nr.5139 datë 30.01.1974 , të Presidiumit të Kuvendit Popullor të Republikës së Shqipërisë, hetusia është unifikuar dhe është përqëndruar pranë Ministrisë së Brëndëshme dhe vepron në bazë të rregullave të Kodit të Proçedurës Penale. Është e shprehur qartë në dekret dhe rrjedhimisht  është e qartë edhe për çdo anëtarë të AIDSSH-së se mbas vitit 1974,  Hetuesia dhe Organi i Sigurimit të Shtetit kanë qënë dy organe të ndryshme. Në këto kushte konkluzioni se bazuar në ligjin  45 të vitit 2015, ka të dhëna ““….figuron të ketë materiale në emër të tij, si anëtar,  në dokumentat e sigurimit të shtetit.” është i rremë dhe është shënuar në vendim,  me qëllim cënimin e integritetit tim moral dhe profesional.

Shto Koment