Kulture

350 mijë dokumente me rëndësi historike mbërrijnë nga Stambolli në Shqipëri. E vërteta mbi periudhën osmane

Marrëveshja e nënshkruar midis dy drejtorive të Arkivave Shqipëri- Turqi sjell në vend 350 mijë dokumente që datojnë nga shekulli XV-XX, dhe lidhen me periudhën osmane.

TIRANË– 350 mijë dokumente me rëndësi historike kanë ardhur nga Stambolli drejt Shqipërisë, pas një marrëveshjeje ndërmjet Drejtorisë së Përgjithshme të Arkivave në Shqipëri dhe Drejtorisë së Arkivave në Stamboll.

Dokumentet që datojnë që nga shekulli XV-XX janë të periudhës osmane, ndihmojnë për të pasur më të qartë historinë mbi atë periudhë. Drejtori i Arkivave Ardit Bido ka theksuar se këto dokumete nuk janë sekrete , por janë të panjohura për publikun e gjerë pasi historianët t’i analizojnë.

350 mijë dokumente kanë ardhur nga Stambolli. Dokumentet datojnë nga shekulli XV-XX. Dokumentet janë me rëndësi historike. Ndërkohë, shumë shpejt do të vijnë të tjera dokumente nga Turqia. Marrëveshja bashkëpunimi me arkivin e Stambollit,”- është shprehur Drejtori i Arkivave, Ardit Bido.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Sipas Bidos AKSH përmban sot tërësinë e dokumenteve pas pavarësisë, por edhe tërësinë e dokumenteve gjatë periudhës osmanedhe nga fundit të vitit të ardhshme do jenë gati dokumentet për shfrytëzim.

(R.L/Dosja.al)

 

Shto Koment