PsikologjiSociale

2 prilli, Dita Botërore e Autizmit

Dita botërore e autizmit, 2 prilli është caktuar nga OKB-ja për rritjen e ndërgjegjësimit të popullatës rreth këtij çrregullimi bioneurologjik të trurit.
Featured image of article: 2 prilli, Dita Botërore e Autizmit 2 prilli, Dita e Autizmit.

Si në shumë vende të botës, edhe në Shqipëri e Kosovë, 2 prilli njihet si Dita Botërore e Autizmit, e cila ka për qëllim edukimin e njerëzve rreth kësaj sëmundjeje.

Autizmi mund të njihet tek fëmijët të cilët vërehet që shprehin komunikim dhe ndërveprim të dobësuar me të tjerët. Njerëzit e prekur nga spektri i autizmit shpesh kanë një shtrirje të kufizuar interesimesh, shfaqin mënyra të sjelljeve të përsëritura si dhe reaksione specifike në mjedisin dhe rrethanat e përditshme. Këta persona, për nga pamja e jashtme fizike, nuk kanë pamje më ndryshe se personat e tjerë.

Njerëzit me autizëm nuk kanë aftësi të kufizuara fizike dhe pamja e tyre është si çdo person i zakonshëm. Për këtë shkak, është vështirë të krijohet më shumë dijeni dhe mirëkuptim për këtë gjendje.

Në Shtetet e Bashkuara, të dhënat nga qendrat amerikane për kontrollin dhe parandalimin e sëmundjeve tregojnë se 1 në 150 fëmijë amerikanë vuan nga autizmi. Rreth 25 vjet më parë, numri ishte një në dy mijë fëmijë.

Për më shumë bëhu pjesë e grupit më viral në Facebook, Dosja.al

Ekzistojnë disa lloje autizmi, mirëpo dy sindroma janë më të zakonshme, Asberger dhe Kaner.

L.K/Dosja.al

Shto Koment